GOVORI I O SANKCIJAMA

Američki kongresmeni predstavili Zakon o pridržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma

U Zakonu se navodi da SAD podržava jedinstvenu, suverenu i multietničku BiH

Predstavnički dom SAD. Jim Lo Scalzo/Pool via AP

S. S.

19.7.2023

Američki kongresmeni En Vagner (Ann Wagner), Tom Kin (Kean), Suzan Vajl (Susan Wild) i Majk Turner (Mike) predstavili su Zakon o pridržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije te su nakon toga dali izjavu.

- Kao potpredsjedavajući Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma i predstavnik najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine, znam koliko je važno da održimo stabilnost u regionu i da se čvrsto suprotstavimo destruktivnim političarima koji žele poništiti godine mira – kazao je Vagner, koji je dodao da neće dozvoliti da korumpirani političari u BiH, a koje često podržava Putinov režim, ugroze Dejtonski sporazum.

Vagner je poručio da će ovaj zakon osigurati da se uvedu sankciju destabilizirajućim kriminalcima i odvrati loše aktere da nađu uporište u ovoj regiji. Istakao je i važnost diplomatije u rješavanju sukoba.

- Postizanje mira nije lako, ali to je nešto što bi Amerika trebala podržati kao zagovornik međunarodnog poretka i vladavina prava. Međutim, mirovni sporazumi su održivi samo ako su sve strane voljne da dođu za sto – istakao je Vagner.

Posvećenost SAD

Mišljenja je da podržavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije pokazuje nepokolebljivu posvećenost SAD unapređenju sigurnosti i sprečavanju nasilja. On je kazao da će se na taj način pozvati na odgovornost one koji potkopavaju mirovne sporazume te tako poslati jaku poruku da međunarodna zajednica neće tolerisati akcije koje produžavaju sukobe.

Naglasio je da moraju podržati narod Bosne i Hercegovine u zaštiti njihovog teško stečenog mira suočenog sa silama sukoba i "sektaštva".

Suzan Vajl je kazala da nastoje demokratiju učiniti jačom, reprezentativnijom i inkluzivnijom.

- Ovaj prijedlog zakona poziva BiH da provede presude Evropskog suda za ljudska prava, koje zahtijevaju ukidanje postojećih etničkih i vjerskih zahtjeva za obavljanje visokih političkih funkcija – što je neprihvatljiva prepreka za građane jevrejskog i romskog porijekla, kao i sve ostale građane koji ne spadaju u tri zaštićene etničke zajednice – kazala je Vajld.

Kin je kazao da će se na ovaj način zaštiti suverenitet, stabilnost, teritorijalni integritet i multietnički karakter od zlonamjernih aktera koji žele da naruše duh Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Kao predsjedavajući Evropskog podkomiteta za vanjske poslove, nastavit ću da se borim za mir i stabilnost u Evropi i širom svijeta – rekao je Kin.

Sadržaj zakona

U samom Zakonu se navodi da SAD podržava jedinstvenu, suverenu i multietničku BiH.

- Potrebno je koristiti sankcije protiv onih koji potkopavaju Dejtonski sporazum i bh. demokratske institucije, kao i ohrabriti EU da se pridruži SAD u sankcioniranju Dodika te razotkriti ulogu Rusije u podsticanju nestabilnosti u BiH i ugrožavanju multilateralnih mirovnih napora, kao i raditi na zaštiti Ureda visokog predstavnika – navodi se u zakonu.

Navodi se da će sankcije izricati stranim licima i punoljetnim članovima porodice koji potkopavaju Dejtonski sporazum ili na drugi način ugrožavaju sigurnost BiH.

Sankcije se moraju izreći za:

1. Formiranje ili učešće u formiranju paralelnih otcijepljenih institucija

2. Kršenje ili na bilo koji način ometanje provedbe Dejtonskog sporazuma, uključujući prijetnje Uredu visokog predstavnika

3. Podrivanje bh. demokratskih institucija

- Zahtijevajte robusno i redovno izvještavanje kako biste uspostavili snažan nadzor – navode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.