IRAK

Ambasada Švedske u Bagdadu zapaljena tokom demonstracija

Ispred zgrade su raspoređene policijske snage koje vodenim topovima protjeruju nekoliko desetina demonstranata

Demonstranti upali u Ambasadu. AP Photo/Ali Jabar)

S. S.

20.7.2023

Švedska ambasada u Bagdadu zapaljena je u četvrtak rano ujutru, tokom demonstracija koje su organizovale pristalice vjerskog vođe Moktade Sadra, javila je agencija France Press sa lica mjesta i dodala da se incident dogodio uoči protesta u Švedskoj, gdje je planirano spaljivanje kopije Kur'ana.

Ispred zgrade su raspoređene policijske snage koje vodenim topovima protjeruju nekoliko desetina demonstranata.

Švedsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je osoblje ambasade sigurno.

- Svjesni smo situacije. Osoblje naše ambasade je sigurno i ministarstvo je u redovnom kontaktu sa njima - navelo je švedsko ministarstvo.

Nekoliko kamiona gasi požar

U Bagdadu je nekoliko kamiona civilne odbrane na licu mjesta kako bi ugasili požar.

Policija uz vodene topove i električnim pendrecima protjeruju demonstrante, koji odgovaraju bacanjem kamenica, dodao je France Press.

Tokom noći, neki demonstranti u blizini švedske ambasade mahali su kopijama Kur'ana, drugi portretima Mohameda al-Sadra, uticajnog šiitskog vjerskog sveštenika i oca Moktade Sadra.

Upad na ambasadu u Bagdadu uslijedio je pošto je švedska policija odobrila za četvrtak, 20. jula skup u Štokholmu.

Organizator je iračka izbjeglica u Švedskoj Salvan Momika, koji planira da zapali kopiju Kur'ana, kao i iračku zastavu ispred ambasade Iraka.

Spaljivanje Kur'ana

Iračko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je paljenje švedske ambasade u Bagdadu, pozivajući snage sigurnosti da otvore "hitnu istragu".

- Iračka vlada je naložila nadležnim sigurnosnim službama da sprovedu hitnu istragu i preduzmu sve neophodne mjere da se rasvijetle okolnosti incidenta i identifikuju počinioci kako bi bili privedeni pravdi - navodi se u saopćenju.

Salvan Momika već je spalio nekoliko stranica kopije Kur'ana 28. juna ispred najveće džamije u Štokholmu tokom Kurban-bajrama.

Taj incident naveo je pristalice vjerskog vođe i političara Moktade Sadra da upadnu u švedsku ambasadu u Bagdadu 29. juna. Ušli su i ostali tamo nekoliko minuta prije nego što su izašli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.