NIJE BILO POVRIJEĐENIH

Novozelandska ministrica dala ostavku: Pijana uzrokovala saobraćajnu nesreću

Bila i ministrica za regionalni razvoj, očuvanje i upravljanje hitnim situacijama

Optužena za bezobzirnu vožnju. Mark Mitchell

Z. K. / BBC

24.7.2023

Nakon što je ustanovljeno da je vozila pod utjecajem alkohola kada je uzrokovala saobraćajnu nesreću novozelandska ministrica pravde dala je ostavku, piše BBC.

Opiranje hapšenju

Kiri Alan (Allan, 39) je optužena za bezobzirnu vožnju i opiranje hapšenju, a sada je postala četvrta na listi ministara iz kabineta premijera Chrisa Hopkinsa koji su otišli sa svojih funkcija od marta. Izbori se održavaju u oktobru.

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Velingtonu u nedjelju navečer povrijeđenih nije bilo. Nakon hapšenja, Alan je zadržana u policijskoj stanici četiri sata, poslije čega je puštena. Nju u narednom periodu očekuje pojavljivanje pred sudom.

Hopkins je kazao da je Alan u teškom emotivnom stanju, ali da će ostati članica Parlamenta, bar zasad. Alan je bila i ministrica za regionalni razvoj, očuvanje i upravljanje hitnim situacijama, a nedavno je bila odsutna zbog "ličnih problema". Na posao se vratila u ponedjeljak prošle sedmice.

Raskid veze

Ona je prošlog mjeseca potvrdila raskid veze s partnericom, a sada se suočava s optužbama za loše radne odnose s osobljem. Kako je rekla, na posao se vratila s uvjerenjem da može obavljati svoje dužnosti uprkos ličnim izazovima, no priznala je da njeno ponašanje pokazuje da nije dobro.

Ministar za transport i imigraciju Majkl Vud (Michael Wood) je u junu dao ostavku zbog mogućeg sukoba interesa koji se odnosi na posjedovanje dionica. Ministrica Meka Vaitiri (Whaitiri) je napustila Hopkinsovu partiju i prešla u drugu, a prije četiri mjeseca je ministar policije Stjuart Neš (Stuart Nash) otpušten zbog otkrivanja povjerljivih informacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.