OLEG TINKOV

Jedini ruski oligarh kojem je Zapad ukinuo sankcije: U Moskvi su samo kukavice

Trebaju izabrati stolicu i sjesti na nju, sjediti na dvije stolice kao što su radili posljednjih 30 godina više ne funkcionira

Oleg Tinkov. Maxim Shemetov / Reuters

N. Aj.

24.7.2023

Zapad je ukinuo sankcije protiv ruskog oligarha 55-godišnjeg Olega Tinkova, koji nerijetko kritizira rusku invaziju na Ukrajinu. U intervjuu za "Financial Times" Tinkov je rekao kako se nada da će odluka potaknuti "kukavice" unutar moskovske elite da progovore protiv invazije Vladimira Putina.

Suprotstaviti se ratu

Oleg Tinkov, koji je uspješno osporio sankcije Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je za "Financial Times" da bi ruski oligarsi bili "nadahnuti da se suprotstave ratu ako bi Zapad bio voljan ukinuti sankcije".

- Napravljena je greška. Sada su to popravili. Ali to je dobro za njih, jer mogu pokazati drugim ruskim poslovnim ljudima, koji su ujedinjeni oko Putina zahvaljujući sankcijama, da možete otići iz Rusije u civilizirani svijet - rekao je Tinkov.

Tinkov je jedan od rijetkih oligarha koji je osudio Putina i od početka rata govori protiv Putina i tvrdi da zemlja tone u fašizam. Tinkov se i odrekao ruskog državljanstva u znak protesta.

Antiratni komentari, rekao je, koštali su ga prijateljstva s nekoliko drugih ruskih milijardera. 

Rusija nema budućnost

- Mnogi su prestali razgovarati sa mnom jer su uplašeni. Prestao sam razgovarati s drugima jer su kukavice. Trebaju izabrati stolicu i sjesti na nju. Sjediti na dvije stolice kao što su radili posljednjih 30 godina, s kućom u Belgraviji i prijateljstvom s Putinom, više ne funkcionira - kazao je.

Upitao je ko kaže da oligarsi neće ostati bez svega za pet godina.

- Ne vjerujem da Rusija ima neku budućnost dok god je Putin na vlasti. Sva ta imovina će se samo prebacivati s jedne osobe na drugu. Ne postoje zakoni, ne postoje sudovi. Danas pobijediš, a sutra izgubiš, to je ruski rulet - rekao je Tinkov. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.