PUTINOV KRITIČAR

Rusija osudila Navaljnijevog šefa lokalnog ureda na devet godina zatvora zbog "ekstremizma"

Po mom dolasku u Barnaul iz Moskve, bez objašnjenja, smješten sam u samicu, napisao je Ostanin u pismu koje je objavio tim Navaljnija

Vadim Ostanin. Twitter

FENA

24.7.2023

Bivši šef lokalne organizacije za kampanju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnija osuđen je na devet godina u ruskom zatvoru zbog učešća u 'ekstremističkoj zajednici', saopćio je u ponedjeljak Navaljnijev tim. Vadim Ostanin, koji je vodio lokalni ured Navaljnija u sibirskom gradu Barnaulu, obavljao je samo 'pravno politički rad', napisao je Navaljnijev tim na Telegramu.

Proglašen je krivim i za učešće u neprofitnoj skupini "čije djelovanje uključuje nasilje nad građanima". Ostanin je uhapšen u decembru 2021. i zadržan u Moskvi prije nego što je prebačen u Barnaul, gdje mu se sudi.

- Po mom dolasku u Barnaul iz Moskve, bez objašnjenja, smješten sam u samicu, veličine oko šest metara kvadratnih, u podrumu s prozorom prekrivenim krhotinama - napisao je Ostanin u pismu koje je objavio tim Navaljnija, prenosi Reuters.

Kako navodi tim, Ostanin je pisao da je otprilike sedam dana kasnije ćelija bila preplavljena vodom do gležnja i da je u tim ćelijama bilo štakora, mrava i drugih insekata.

Kako navode, istražitelji su vršili pritisak na Ostanina da prizna krivicu, ali je on to odbio.

Navaljni, Putinov najpoznatiji kritičar, služi kaznu od ukupno 11 i po godina u kaznenoj koloniji zbog prevare i drugih optužbi za koje kaže da su izmišljene kako bi ga ušutkali.

Prošle sedmice ruski državni tužitelji zatražili su od suda da ga zatvori na još 20 godina u novom kaznenom suđenju za optužbe koje uključuju ekstremizam.

Prošlog mjeseca još jedna aktivistica Navaljnija, Liliya Chanysheva, osuđena je na sedam i po godina zbog 'ekstremizma'.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.