OBJAVILA NOAA

Površinska temperatura okeana oko Floride dosegla nivo vruće kade

Južna obala Floride bori se s ekstremnim toplotnim valom koji prijeti morskom životu i okeanskim ekosistemima

Visoke temperature ugrožavaju koraljne grebene. wptv

Z. K.

26.7.2023

Površinska temperatura okeana oko Florida Keysa ove je sedmice porasla na 38,44 stepena, odnosno dosegla je nivo vruće kade, dok bi normalne temperature vode za to područje u ovo doba godine trebale biti između 23 i 31 stepen, objavila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

Toplotni val

Sve veća učestalost i intenzitet loših vremenskih uvjeta, kako na kopnu tako i u okeanima, simptomatični su za globalne klimatske promjene koje pokreću ljudi. Nema detaljnih evidencija o promjenama površinske temperature okeana, ali studija iz 2020. navodi da je najviša do tada zabilježena temperatura bila u Perzijskom zaljevu i iznosila 37,61 stepeni.

Južna obala Floride bori se s ekstremnim toplotnim valom koji prijeti morskom životu i okeanskim ekosistemima.

- Nismo očekivali da će do zagrijavanja doći tako rano u godini i da će biti tako ekstremno. Izgleda da se radi o presedanu - rekao je prošle sedmice za CNN Derek Mancelo (Manzello) iz NOAA-e.

Toplotni valovi sve više pogađaju svjetske okeane, uništavajući alge, morsku travu, koralje i ostale ekosisteme poput golemog šumskog požara koji se zbiva u moru. Istraživanje iz 2019. je pokazalo da se posljednjih godina utrostručio broj dana s toplotnim valovima u okeanima.

Stručnjaci navode da je takozvana toplotn kupola 2021. ubila više od milijardu morskih životinja duž kanadskog dijela Tihog okeana. Kapetan ribarskog broda Dastin Hensel (Dustin Hansel), koji ribari u Key Largu, jučer je kazao da je ulov zadnjih pet godina sve lošiji i lošiji te da na tom području primjećuje sve više uginulih riba.

- Što se tiče voda u zaljevu, svih voda u blizini obale, jako su vruće. Iznimno vruće - rekao je Hensel, a prenosi The Guardian.

Mogu biti smrtonosne

Svjetska meteorološka organizacija upozorila je da temperature mora poput onih u Južnoj Floridi mogu biti smrtonosne za život u moru i ugroziti okeanske ekosisteme te utjecati na ljudske zalihe hrane i sredstva za život.

NOAA je ranije ovog mjeseca upozorila da bi toplija voda oko Floride mogla pojačati tropske oluje i uragane, koji stvaraju više energije iznad toplijih voda. Visoke temperature oko otočja Florida Keys također ugrožavaju koraljne grebene.

- Naučnici su primijetili izbjeljivanje, pa čak i ugibanje nekih od najotpornijih koralja Keysa. Nervozan sam zbog toga koliko se rano ovo događa - rekao je Ian Enoks (Enochs), voditelj programa za koralje pri NOAA-i.

- Za sada nije poznato hoće li se temperature zabilježene na Floridi smatrati svjetskim rekordom jer se radi o plitkom području s puno morske trave na koje mogu utjecati visoke temperature tla u obližnjem nacionalnom parku Everglades - rekao je tropski meteorolog Brajan Meknoldi (Brian McNoldy) sa Univerziteta Miami. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.