SA 27 NA 30 GODINA

Rusija odobrila povećanje dobne granice za regrutaciju, novi zakon stupa na snagu 1. januara

Zakon takođe zabranjuje muškarcima da napuste Rusiju od dana kada budu pozvani u vojnu službu

Rusija odobrila povećanje dobne granice za regrutaciju. AP

D. R.

26.7.2023

Donji dom ruskog parlamenta izglasao je danas povećanje maksimalne dobne granice za regrutaciju muškaraca sa 27 na 30 godina, čime se povećava broj mladića koji u bilo kom trenutku moraju da odsluže godinu dana obaveznog vojnog roka.

Novi zakon, koji stupa na snagu 1. januara, znači da će muškarci morati da odsluže godinu dana vojnog roka, ili ekvivalentnu obuku tokom visokog obrazovanja, između 18 i 30 godina, a ne 18 i 27 godina kao do sada.

Zakon takođe zabranjuje muškarcima da napuste Rusiju od dana kada budu pozvani u vojnu službu.

Nova ovlašćenja 

Pored toga, danas usvojeni zakon daje guvernerima lokalnih oblasti ovlašćenje da formiraju regionalne paravojne jedinice tokom perioda mobilizacije ili vanrednog stanja.

Te jedinice bi bile finansirane i naoružane od strane države i dobile bi pravo da obaraju dronove, bore se protiv neprijateljskih diverzantskih grupa i vode antiterorističke operacije.

Poziv putem interneta

Prošle godine, Rusija je objavila plan da poveća svoje profesionalno i regrutovano borbeno osoblje za više od 30 posto, na 1.5 miliona pripadnika, a u aprilu ove godine usvojen je zakon koji dozvoljava da se pozivi za regrutaciju uručuju putem interneta umjesto lično.

Bivši general koji predsjedava odborom za odbranu donjeg doma Državne dume, Andrej Kartapolov, rekao je da će izmjene formalizovati stvaranje milicija.

Kako prenosi Reuters, ta tema je dobila na značaju nakon neuspješne oružane pobune plaćeničkih snaga Jevgenija Prigožina “Vagner“ prošlog mjeseca, koje su se borile u Ukrajini kao jedinica sa širokom autonomijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.