SUTKINJA ODBILA

Propao dogovor o priznanju krivice sina američkog predsjednika

Trebalo je da prizna da je ilegalno posjedovao oružje i da pristane na liječenje od ovisnosti o narkoticima umjesto mogućeg zatvora

Hanter Bajden. AP

N. Aj.

26.7.2023

Sporazum prema kojem se sin američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), Hanter (Hunter), treba da se izjasni krivim za porezne optužbe, propao je na sudu.

"Otisnuti pečat"

Očekivalo se da će sporazum, prema kojem je Hanter trebao priznati krivicu, a o kojem se pregovaralo nekoliko sedmica, poštedjeti zatvorske kazne predsjednikovog sina. Međutim, sutkinja je u srijedu rekla da ona ne može "otisnuti pečat na sporazum".

Ovaj slučaj je prvi put da je ministarstvo pravde optužilo dijete aktuelnog predsjednika.

U sporazumu o priznanju krivice objavljenom prošlog mjeseca, Hanter je trebao biti optužen po dvije prekršajne tačke zbog neplaćanja poreza u periodu 2017. i 2018. godine. Također je trebalo da prizna da je ilegalno posjedovao oružje i da pristane na liječenje od ovisnosti o narkoticima umjesto mogućeg zatvora.

Međutim, tokom saslušanja, sutkinja Okružnog suda SAD Marilin Noreika (Maryellen) postavila je pitanje da li će taj dogovor Hanteru Bajdenu dati imunitet od krivičnih djela za koja bi se mogao smatrati odgovornim u budućnosti.

Advokati su nagodbu o priznanju krivice stavili kao posljednje poglavlje u istrazi o finansijama njihovog klijenta, ali su tužioci na sudu potvrdili da je njihova istraga "u toku".

Novi dogovor

Zvaničnici ministarstva pravde i dalje istražuju da li je Hanter Bajden prekršio savezne zakone koji su od njega zahtijevali da se registruje kao strani agent dok je radio u Kini i Ukrajini tokom potpredsjedničkog mandata njegovog oca, javio je CNN.

Saslušanje je završeno tako što je sutkinja Noreika odbila da potpiše sporazum. Dala je dvjema stranama rok od 14 dana da sklope novi dogovor i upoznaju je sa njim.

Hanter Bajden, koji je prvobitno ponudio da se izjasni o krivici, završio je saslušanje izjasnivši se da nije kriv za optužbe protiv njega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.