NIJE GOVORIO

Tokom konferencije: Lider republikanaca u Senatu tokom govora se "zaledio", pomogle mu kolege

Mekkoneli, 81, bio je izvan Senata skoro šest sedmica ranije ove godine nakon što je pao i udario glavom

Pričuvali ga da ne padne. CNN

Z. K.

27.7.2023

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekkoneli (Mitch McConnell), nakratko je napustio konferenciju za novinare u srijedu nakon što je prekinuo svoje izlaganje usred rečenice i nekoliko sekundi zurio uprazno.

Mekkoneli je pristupio govornici na svojoj sedmičnoj konferenciji za novinare i počeo govoriti o godišnjem odbrambenom zakonu za koji je rekao da se odvija uz "dobru dvostranačku saradnju". Ali tada se činilo da je izgubio tok misli, zastajući s otegnutim "uh".

Vratio se u ured

Tada se činilo da se "zakočio" i zurio 20-ak sekundi prije nego što su ga njegovi kolege u republikanskom vodstvu, koji su stajali iza njega i nisu mu mogli vidjeti lice, uhvatili za laktove i pitali želi li se vratiti u svoj ured.

Nije odgovorio, već se polako vratio u svoj ured. Mekkoneli se kasnije vratio na konferenciju za novinare i odgovarao na pitanja novinara. Upitan što se dogodilo, rekao je da je "dobro". Nije pojasnio dalje. Mekkoneliov pomoćnik rekao je da je osjetio vrtoglavicu i odmaknuo se na trenutak. Pomoćnik je tražio anonimnost kako bi govorio o senatorovom zdravlju.

Mekkoneli, 81, bio je izvan Senata skoro šest sedmica ranije ove godine nakon što je pao i udario glavom. Njegov ured kasnije je rekao da je pretrpio potres mozga i slomio rebro. Njegov je govor nedavno zvučao neodlučnije, potaknuvši neke od njegovih kolega na pitanja o njegovom zdravlju. Nakon konferencije za novinare, senator Džon Baroso (John Barrasso) je rekao novinarima da se "želio uvjeriti da je sve uredu" i otpratio Mekkonela niz hodnik.

Baraso je rekao da je zabrinut otkako se Mekkonel povrijedio ranije ove godine.

- Rekao sam da sam bio zabrinut kada je prije nekoliko mjeseci pao i udario glavom i bio hospitaliziran. I mislim da se izvanredno oporavio, radi sjajan posao vodeći našu konferenciju i uspio je odgovoriti na svako pitanje koje su mu novinari danas postavili - rekao je Baraso.

Dječija paraliza

Izlazeći iz svog ureda u srijedu navečer, Mekkonel je rekao novinarima da je dobro i da ga je predsjednik nazvao da provjeri kako je nakon incidenta.

- Predsjednik je nazvao da me provjeri i rekao sam mu da sam dobio vreću pijeska - našalio se Mekkonel koji je u januaru postao lider senatske stranke s najdužim stažem u historiji. Lako je ponovno izabran na svoje lidersko mjesto istog mjeseca, uprkos izazovu senatora Rika Skota (Rick Scott) s Floride.

Mekkoneli je u ranom djetinjstvu imao dječiju paralizu i odavno je priznao da mu je u odrasloj dobi bilo poteškoća pri penjanju stepenicama. Osim pada u martu, spotaknuo se i pao i prije četiri godine u svom domu u Kentakiju, zadobivšii prijelom ramena koji je zahtijevao operaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.