AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden zahvalio Meloni na podršci u pitanjima Ukrajine i Kine

Italija i Sjedinjene Države su također čvrsto uz Ukrajinu, kazao je Bajden

Meloni i Bajden: Održan sastanak. Twitter

FENA

28.7.2023

Američki predsjednik Joe Biden zahvalio je premijerki Giorgiji Meloni i Italijanima na njihovoj "veoma snažnoj podršci" Ukrajini, javljaju agencije.

Prvi odlazak desničarke Meloni u Bijelu kuću kao premijerke okupio je dva lidera G7 s prilično radikalno različitim domaćim politikama, koji su ipak našli zajednički jezik u pitanjima vanjske politike od njene inauguracije u oktobru prošle godine.

Italija, koja će preuzeti rotirajuće predsjedavanje G7 početkom sljedeće godine, zauzela je strogi stav prema ruskoj invaziji na Ukrajinu i nagovijestila je da bi Rim mogao zaustaviti svoje učešće u kineskoj globalnoj inicijativi za izgradnju infrastrukture Pojas i put.

- Italija i Sjedinjene Države su također čvrsto uz Ukrajinu i čestitam vam na vašoj jakoj podršci u odbrani od ruskih zvjerstava, a to je ono što jesu - rekao je Biden tokom manjeg dijela sastanka koji je bio otvoren za novinare.

- I zahvaljujem se italijanskom narodu. Želim da im se zahvalim što podržavaju vas i podržavaju Ukrajinu. To čini veliku razliku - rekao je on.

U zajedničkoj izjavi nakon razgovora, dvoje lidera ponovo su se obavezali da će zadržati podršku Ukrajini "koliko god bude potrebno".

Također su se osvrnuli na niz drugih vanjskopolitičkih pitanja, kao što su "bitni značaj održavanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", predstojeće predsjedavanje Italije G7, stabilnost u Indo-Pacifiku, stvaranje "novog svemirskog dijaloga " i više saradnje u oblasti cyber sigurnosti, kao i jače "bilateralne i multilateralne konsultacije o prilikama i izazovima koje predstavlja Kina".

Meloni je rekla da bi američko-italijanski odnosi trebali ostati jaki "bez obzira na političke boje" lidera zemalja u bilo kojem trenutku. Ona je rekla da su u svom odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu "zapadne nacije pokazale da se mogu osloniti jedna na drugu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.