OSUDILI PUČ

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo na oslobađanje predsjednika Nigera

Izrazili su zabrinutost zbog negativnog utjecaja neustavnih promjena vlasti porasta terorističkih aktivnosti i teške socioekonomske situacije

Vijeće sigurnosti UN-a. AP Photo/Mary Altaffer

N. Aj.

29.7.2023

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda oštro je osudilo napore da se neustavno promijeni legitimna vlada Nigera i pozvalo na trenutno i bezuvjetno oslobađanje predsjednika Nigera Mohameda Bazouma (Mohammed).

U izjavi dogovorenoj konsenzusom vijeće od 15 članova naglasilo je potrebu zaštite Bazouma, njegove porodice i članova njegove vlade.

- Članovi Vijeća sigurnosti izrazili su zabrinutost zbog negativnog utjecaja neustavnih promjena vlasti u regiji, porasta terorističkih aktivnosti i teške socioekonomske situacije - navodi se u saopćenju.

General Abdurahman Tiani, šef predsjedničke garde Nigera koji stoji iza državnog udara kojim je svrgnut demokratski izabrani predsjednik Bazoum, jučer se na nacionalnoj televiziji obratio stanovništvu kao šef prijelazne vlade te zapadnoafričke zemlje.

Puč, kojeg je vojska izvela u srijedu, general je opravdao "pogoršanjem sigurnosne situacije" u Nigeru koju, kako je kazao, oslabljuje i potkopava nasilje džihadističkih skupina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.