UZNEMIRUJUĆE

Najstrašnije serijske ubice: Psihologija i zločini koji su potresli svijet

Njihova psihologija često je kompleksna i teško shvatljiva za većinu ljudi

Ted Bandi i Andrej Čikatilo. Wikipedia

2.8.2023

Najstrašnije serijske ubice su osobe koje su počinile ponavljajuće i stravične zločine ubijanja. Njihova psihologija često je kompleksna i teško shvatljiva za većinu ljudi. 

Njihovi zločini obično uključuju ubijanje više osoba tokom razdoblja vremena, a motivi mogu biti različiti - od osvetničkih, seksualnih i moćnih, do sadističkih potreba.

1. Džefri Damer (Jeffrey Dahmer), poznat kao "The Milwaukee Cannibal", bio je američki serijski ubica koji je djelovao tokom 1980-ih i 1990-ih. Damer je priznao ubistvo 17 mladih muškaraca i dječaka.

Džefri Damer. Wikipedia

Njegov stravičan zločin uključivao ubijanje, silovanje, izmrcvarenje i kanibalizam. Bio je poznat po čuvanju dijelova tijela svojih žrtava kao suvenire.

2. Ted Bandi (Ted Bundy) bio je jedan od najozloglašenijih američkih serijskih ubica tokom 1970-ih. Privlačio je svoje žrtve, uglavnom mlade žene, koristeći svoj šarm i lažne identitete.

Potom bi ih otimao, silovao i ubijao. Bandi je bio vrlo manipulativan i uspješno je izbjegavao hapšenja neko vrijeme. Osuđen je za ubistvo najmanje 30 žena, ali pretpostavlja se da je mogao ubiti mnogo više.

3. Džon Vejn Gejsi (John Wayne Gacy), poznat kao "The Killer Clown", bio je američki serijski ubica koji je aktivno djelovao od 1972. do 1978. godine. Ubio je najmanje 33 mladića i mladih muškaraca.

Džon Vejn Gejsi. BBC

Gejsi je često privlačio svoje žrtve koristeći se kostimiranim likom klauna, što mu je omogućilo neprimjetno približavanje i zlostavljanje svojih žrtava.

4. Ejlen Vurnus (Aileen Wuornos) jedna je od rijetkih žena koje su bile serijski ubice. Aktivno je djelovala od 1989. do 1990. godine i ubila sedam muškaraca u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ejlen Vurnus. Twitter

Vurnos je tvrdila da su njeni zločini djelo samoodbrane i da su je njene žrtve pokušale zlostavljati. Njezin život bio je težak, a prošlost je bila obilježena nasiljem i zlostavljanjem.

5. Anrej Čikatilo (Andrei Chikatilo), poznat kao "Rostovski kanibal" ili "Rostovski monstrum", bio je sovjetski serijski ubica koji je aktivno djelovao od 1978. do 1990. godine. Ubio je najmanje 53 osobe, uključujući žene i djecu.

Andrej Čikatilo. Wikipedia

Čikatilo je bio poznat po svojim brutalnim činovima nasilja, silovanju i kanibalizmu.

Serijske ubice često predstavljaju najtamniju stranu ljudske prirode i izazivaju interes istraživača i javnosti.

Njihova motivacija i mentalno stanje često su predmet psiholoških studija kako bi se bolje razumjelo što dovodi do tako užasnih djela. Važno je znati da ovakvi zločini predstavljaju iznimno rijetke slučajeve u odnosu na cjelokupno stanovništvo, a otkrivanje i pravilno procesuiranje serijskih ubica iznimno je važno za očuvanje sigurnosti društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.