NIJE JOJ BILO SPASA

U strašnoj pomorskoj nesreći poginula poznata američka direktorica

Vaugan je prilikom sudara glisera s velikom jedrilicom pala u more i smrtno stradala od udarca propelera

Sa mjesta nesreće. Cobra Team/ Backgrid/ Backgrid Uk

A. O.

6.8.2023

Šefica američke podružnice velike izdavačke kuće Bloomsbury, najpoznatije po izdavanju serijala o Heriju Poteru (Harryju Potteru), poginula je u pomorskoj nesreći u italijanskim vodama.

Nesreća se dogodila blizu Salerna.

Edrien Vaugan (Adrienne Vaughan, 45), koja se u Italiji odmarala sa suprugom i dvoje djece, poginula je u četvrtak kada se gliser, koji je iznajmila, zabio u 45 metara dugu jedrilicu na kojoj je bilo 85 osoba koje su slavile vjenčanje, piše The Guardian.

Vaugan je prilikom sudara glisera s velikom jedrilicom pala u more i smrtno stradala od udarca propelera.

Njen suprug, koji je zadobio povrede udova, prebačen je u obližnju bolnicu, zajedno s dvoje djece - dvanaestogodišnjom djevojčicom i osmogodišnjim dječakom, koji nisu fizički povrijeđeni, ali su u šoku.

Zašto se gliser na kojem su bili Vaugan i njena porodica sudario s jedrilicom, nije bilo odmah jasno. Italijanski tužioci u Salernu pokrenuli su istragu o njezinoj smrti i ispitali svjedoke.

Gliserom je upravljao tridesetogodišnji skiper koji je u sudaru slomio zdjelicu i rebra. Test njegove krvi bio je pozitivan, ali još nije poznato je li skiper bio pod utjecajem droge ili alkohola.

Edrien Vaugan radila je za kompanije Disney Books i Oxford University Press prije nego što se 2020. godine kao izvršna urednica pridružila izdavačkoj Bloomsbury. Godinu dana kasnije promaknuta je u predsjednicu uprave, a bila je i članica upravnog odbora Udruge američkih izdavača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.