NEPOŠTIVANJE SUDA

Tužilac dobio nalog za pretres Trampovih Twitter naloga, oni odbili i dobili veliku kaznu

Današnje mišljenje nije navelo koji sudija smatra da Twiter ne poštuje sud

Donald Tramp. AP Photo/Alex Brandon, File

FENA

9.8.2023

 Američki specijalni tužilac koji istražuje Donalda Trampa (Trump) dobio je nalog za pretres Twitter naloga bivšeg predsjednika u januaru, a kompanija je odbila da se povinuje, navodi se u mišljenju američkog žalbenog suda u srijedu.

Američki apelacioni sud okruga Kolumbija potvrdio je odluku saveznog sudije da osudi Twitter, sada poznat kao X, za nepoštovanje suda i kazni ga s 350.000 dolara.

U mišljenju se navodi da je Twitter izazvao zabrinutost u vezi s Prvim amandmanom američkog Ustava zbog naloga o neotkrivanju podataka, jer je kompanija o tome željela da obavijesti Trampa.

Bez komentara

- U ovim okolnostima, sud nije zloupotrijebio svoje diskreciono pravo kada je na kraju proglasio Twitter krivim zbog nepoštovanja i izrekao kaznu od 350.000 dolara - navodi se u mišljenju.

Portparoli X-a, Trampa i specijalnog savjetnika Džeka Smita (Jack Smith) nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Današnje mišljenje nije navelo koji sudija smatra da Twiter ne poštuje sud.

Iako su Trampovi tweetovi javno vidljivi, kompanija također drži privatne informacije o nalozima kao što su direktne poruke, nacrti tweetova, podaci o lokaciji i tip uređaja koji se koristi za slanje tweetova.

Napad na Kapitol

U mišljenju se navodi da je nalog povezan sa Smithovom istragom dešavanja oko opsade američkog Kapitola 6. januara 2021. od strane Trampovih pristalica dok je još bio predsjednik.

Republikanac Tramp prošle se sedmice izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti za planiranje napora da poništi izborni poraz od demokrate Džoa Bajdena (Joe Biden) u novembru 2020.

Tramp je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju na izborima u 2024. godini, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.