DIPLOMATSKE NAPETOSTI

Kina privremeno pauzira planove izgradnje nove ambasade u Londonu

Kineski zvaničnici izrazili su nezadovoljstvo britanskoj vladi zbog njenog neuspjeha da pomogne u osiguravanju dozvole za planiranje

Peking će propustiti rok u četvrtak. Fena

FENA

10.8.2023

Kina će privremeno pauzirati planove za izgradnju nove ambasade u Londonu, u potezu koji bi mogao povećati diplomatske napetosti s Britanijom kada obje zemlje žele popraviti narušene odnose, tvrde osobe upoznate sa situacijom.

Peking će propustiti rok u četvrtak za podnošenje žalbe na protivljenje lokalnog vijeća njegovim planovima za novu ambasadu u blizini Londonskog tornja nakon što su se mještani usprotivili, kazali su izvori.

Umjesto toga, Kina se nada da će osigurati obećanje britanske vlade da će intervenirati ako ponovo podnese zahtjev za planiranje, saopćili su izvori, odbijajući da budu identificirani zbog osjetljivosti pregovora.

Izrazili zabrinutost

Britanski zvaničnici ranije su izrazili zabrinutost da bi planovi Londona za obnovu svoje ambasade u Pekingu mogli biti pod uticajem recipročnih odgovora, osim ukoliko Kini ne bude dozvoljeno da premjesti svoju ambasadu u Velikoj Britaniji.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju je pozvalo britansku vladu da ispuni svoju "međunarodnu obavezu", da mu pomogne u izgradnji nove ambasade i navelo je kako Kina želi pronaći rješenje "na osnovu reciprociteta i obostrane koristi".

Britansko ministarstvo stambene politike, koje bi trebalo intervenirati kako bi odobrilo ambasadu, i ministarstvo vanjskih poslova, odbili su komentirati.

Kina je prvi put objavila planove u 2018. za izgradnju nove ambasade u Londonu u skladu sa svojim rastućim ambicijama, kupovinom zemljišta na nekadašnjoj lokaciji Kraljevske kovnice novca - proizvođača britanskih kovanica - za oko 250 miliona funti.

Najveća kineska diplomatska misija u Evropi

Pekig se nadao da će izgraditi ambasadu od 700.000 kvadratnih stopa, što bi bila najveća kineska diplomatska misija u Evropi i skoro dvostruko veća od one u Washingtonu.

Dok su neizabrani službenici za planiranje u vijeću londonskog Tower Hamletsa prihvatili prijedlog, lokalni izabrani vijećnici odbacili su ga, krajem 2022., pozivajući se na sigurnosne razloge i uticaj na mještane.

Glasnogovornica vijeća Tower Hamlets izjavila je da kineska vlada ima rok do četvrtka da uloži žalbu na odluku i da nije dato prethodno obavještenje o planovima za žalbu, što bi bilo potrebno ukoliko želi poništiti odluku.

Nova aplikacija 

Kineska vlada kasnije bi mogla podnijeti novu aplikaciju za korištenje te stranice za ambasadu u budućnosti, tvrdi glasnogovornica.

Kineski zvaničnici izrazili su nezadovoljstvo britanskoj vladi zbog njenog neuspjeha da pomogne u osiguravanju dozvole za planiranje, na sastancima na službenom nivou, kazali su ranije Reutersu ljudi uključeni u te razgovore.

Odnosi između Britanije i Kine nedavno su pali na najniži nivo u posljednjih nekoliko decenija nakon što je Britanija ograničila kineska ulaganja zbog briga za nacionalnu sigurnost i izrazila zabrinutost zbog sve veće vojne i ekonomske nasrtljivosti Pekinga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.