KAKO BI OŽIVIO MIR

Trojica arapskih čelnika naglasili značaj okončanja izraelske okupacije palestinskih teritorija

Također su naglasili neophodnost da Izrael provede svoje obaveze i obećanja u skladu s međunarodnim pravom

Sukobi između Palestine i Izraela. Twitter

FENA

15.8.2023

Čelnici Egipta, Jordana i Palestine naglasili su nužnost okončanja izraelske okupacije palestinskih teritorija kako bi oživio mir i palestinski ciljevi, navodi se u saopćenju koje je izdalo egipatsko predsjedništvo.

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi, jordanski kralj Abdullah II i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas održali su konferenciju u egipatskom primorskom gradu Novi Alamein, na kojoj su se trojica čelnika dotakli najnovijih dešavanja u palestinskoj borbi.

Legitimna prava 

Čelnici su naglasili potrebu da palestinski narod dobije sva svoja legitimna prava, uključujući uspostavu nezavisne i suverene države u granicama iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom, kao i rješavanje pitanja palestinskih izbjeglica u skladu s međunarodnom rezolucijom o legitimnosti i postizanje dvodržanog rješenja na osnovu odobrenih referenci.

Također su naglasili neophodnost da Izrael provede svoje obaveze i obećanja u skladu s međunarodnim pravom i prethodnim međunarodnim sporazumima, uključujući i rezultate sastanka u Al-Aqabi.

Arapski čelnici pozvali su Izrael da prekine napade na Palestince i racije u okupiranim gradovima Zapadne obale i zatražili su da ukine blokadu pojasa Gaze.

Osloboditi palestinska sredstva

Pored toga, čelnici su zahtijevali od Izraela da oslobodi palestinska sredstva koja posjeduje bez ikakve pravne osnove.

Trojica čelnika izrazila su namjeru da nastave sa svojim naporima s glavnim međunarodnim akterima i da ožive ozbiljan mirovni proces na osnovu međunarodnog prava, mirovnih preporuka, u okviru mehanizma i postavljenog vremenskog roka.

Egipat, koji je potpisao mirovni sporazum s Izraelom 1979. godine, u više navrata je ponovio stav da podržava uspostavu nezavisne palestinske države zasnovane na međunarodno priznatom dvodržavnom rješenju, prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.