“AVAZ” SAZNAJE

Helez prijavio VSTV-u predsjednicu Suda u Bugojnu: Tvrdi da nije odmah sankcionirala namještenicu koja je uzimala novac od kazni

Prije dva dana iz VSTV-a je stigao odgovor Helezovoj advokatici, gdje navode da su primili pritužbu te da je ona protokolisana

Helez se žalio na Hadžibegović Haračić. Fena - Pravosudje.ba

prije 2 dana

Ministar odbrane BiH Zukan Helez podnio je disciplinsku prijavu protiv predsjednice Općinskog suda Bugojno Randžane Hadžibegović Haračić Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a, saznaje portal „Avaza“.

U prijavi koju je preko advokatice uputio VSTV-u piše da su povrede dužnosti izvršene u februaru i martu 2021. godine.

Navodi se da je u januaru i februaru 2021. godine predsjednica Općinskog suda Bugojno utvrdila da je namještenica tog suda Žaklina Mešić izvršila evidentiranje uplate novčanih kazni, primila novac bez dokaza da je novac uplaćen na račun budžeta SBK.

Poslana na bolovanje

- Nakon toga se ustanovilo da je navedena namještenica naplaćivala kazne u gotovom novcu i iste brisala iz evidencije sistema ROF, te taj novac zadržala za sebe. Naprijed navedeno predsjednica suda je saznala krajem januara i početkom februara 2021. godine što se podudara sa periodom održavanja intervjua za mandat predsjednika Općinskog suda u Bugojnu. Po saznanju ovih navoda ove okolnosti predsjednica suda sakriva od VSTV-a, ne iznosi ih na intervju, čeka imenovanje, tek kada je ponovno imenovana za predsjednicu poduzima mjere prema namještenici Žaklini Mešić – navodi se u pojašnjenju.

Dio prijave koju je poslao Helez. Avaz

U prijavi se dalje navodi da je predsjednica Suda poslala Mešić na bolovanje, a da je tek nakon imenovanja donijela Rješenje o njenoj preventivnoj suspenziji s posla, a 19. marta podnosi i krivičnu prijavu. Navodi se da se u krivičnoj prijavi jasno vidi kada je predsjednica Suda imala saznanja o ovim događajima.

Ističe se i da je formiran predmet Tužilaštva SBK na ove okolnosti i da je predmet u fazi istrage te da je u februaru ove godine predsjednica Suda saslušana u Tužilaštvu, ali i da koristi sve napore da izbjegne odgovornost za ovaj događaj. Naglašava se da je Hadžibegović Haračić trebala biti upoznata s ovim jer podnosi finansijski izvještaj Skupštini SBK i u njemu je prikazala da su naplaćivana sredstva otuđena.

Istraga FUP-a

- Ovu istragu radi FUP u saradnji s Tužilaštvom SBK, do sada je saslušano više od 400 ljudi, a planirano je oko 1.000 ljudi da se saslušaju kao oštećeni. Ispostavilo se da unazad više godina je praksa u Općinskom sudu u Bugojnu bila takva da je ova namještenica u gotovini naplaćivala kazne, brisala ih iz sistema i novac zadržavala za sebe. Ono što je interesantno je činjenica da se nisu mogli arhivirati predmeti bez dokaza o uplati ovih taksi, a što je je predsjednica suda propustila da utvrdi, i dozvolila arhiviranje predmeta u kojima nedostaje dokaz o uplati kazni. Prema informacijama do sada iznos po otuđenim taksama je blizu milion maraka – piše u prijavi.

Dalje se navodi da su na taj način građani Bugojna morali vršiti duplo plaćanje kazni.

Helez je tražio da se provjeri dokle je došao postupak protiv Mešić i da li je istraga proširena na predsjednicu Općinskog suda u Bugojnu i koliko je svjedoka saslušano.

Odgovor UDT-a. Avaz

Prije dva dana iz VSTV-a je stigao odgovor Helezovoj advokatici, gdje navode da su primili pritužbu te da je ona protokolisana.

- Postupak pred UDT-om se prvenstveno vodi u pisanoj formi i bit ćete lično pozvani samo ukoliko tako bude odlučeno. O odlukama UDT-a i VSTV-a bit ćete pismeno obaviješteni nakon što UDT razmotri pritužbu – navela je glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić Nadarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.