REKORDAN NIVO

Nasilje uzrokovano vatrenim oružjem glavni uzrok smrtnosti djece u SAD

4.752 djece umrlo je od rana uzrokovanih vatrenim oružjem u 2021. godini

4.752 djece umrlo je od rana uzrokovanih vatrenim oružjem u 2021. godini. Twitter

H. J. I.

22.8.2023

Smrtnost djece od vatrenog oružja u SAD dosegla je rekordne nivoe, prema novoj studiji koju je objavila Američka pedijatrijska akademija (AAP). 

Značajan porast

Koristeći bazu o smrtnosti Centara za kontrolu i zaštitu bolesti, studija objavljena u AAP-ovom časopisu Pediatrics donosi podatak da je 4.752 djece umrlo od rana uzrokovanih vatrenim oružjem u 2021., posljednjoj godini za koju postoje podaci.

To je porast u odnosu na 4.368 u 2020. i 3.390 u 2019. godini. Nasilje uzrokovano vatrenim oružjem je od 2020. glavni uzrok smrtnosti djece u SAD. Eni Endrju (Annie Andrews), pedijatrica iz Južne Karoline, rekla je da nikad nije mislila da će se "brinuti o toliko djece s ranama od metaka". Studija je pokazala da su afroamerička djeca bila uključena u oko 67 posto ubistava vatrenim oružjem, a djeca bijelci u 78 posto slučajeva samoubistava vatrenim oružjem.

Republikanci protiv značajnijih zakonskih izmjena

Bil Li (Bill Lee), guverner Tenesija u kojem se ranije ove godine dogodila masovna pucnjava u školi, zatražio je od zastupnika u Kongresu da na posebnoj sjednici podupru tzv. red flag zakon kojim se zabranjuje posjedovanje oružja rizičnim osobama. No, suočio se s otporom kolega republikanaca koji kontroliraju Zastupnički dom.

U saopćenju u utorak, Udruga za vatreno oružje Tenesija izrazila je zabrinutost što su "neki republikanski zakonodavci rekli da neće glasati za red flag zakon, no da ih je još manje reklo da neće glasati za nikakav zakon koji može imati negativan utjecaj na pravo na posjedovanje oružja zaštićena 2. amandmanom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.