ZVANIČNO

Rusi potvrdili da je Prigožin preminuo, još uvijek nema reakcije Kremlja

Prigožin je u junu poveo kratkotrajnu vojnu pobunu protiv ruskog predsjednika koja je bila najveći izazov Putinovoj vladavini u prve dvije decenije

Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin. Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

S. S.

24.8.2023

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin i njegov istaknuti zapovjednik Dmitrij Utkin bili su među putnicima u avionu koji se srušio u Rusiji, saopćila je ruska vladina agencija za zrakoplovstvo, dodavši da niko od putnika nije preživio. Ranije je ruska agencija za civilno zrakoplovstvo Rosaviatsija objavila tek da je Prigožin bio na popisu putnika srušenog aviona.

No kasno u srijedu agencija je dostavila imena svih sedam putnika i tri člana posade za koje se sada zna da su bili u avionu Embraer koji se u srijedu srušio u blizini Moskve. 

Ne zna se da li je ubijen

Ipak, ni Rosaviatsija ni bilo koji drugi ruski dužnosnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen. Još uvijek nema službene reakcije ruskih vlasti o nesreći.

Ranije je Telegram kanal Siva zona, koji je povezan s Wagnerom, objavio da je Prigožin umro. "Vođa Wagnera, ruski heroj i patriot Jevgenij Viktorovič Prigožin, poginuo je u akciji ruskih izdajica", objavljeno je na kanalu Siva zona.

- Ali čak i u paklu bit će najbolji. Slava Rusiji - dodaje se na mreži koju je Prigožin obično koristio za dijeljenje videa.

Kratkotrajna pobuna

Rosaviatsija je saopćila da je avion koji je išao iz Moskve za Sankt-Peterburg letio "u skladu s dozvolom za let koja je izdana na odgovarajući način". Dodali su da se avion srušio 200 kilometara sjeverozapadno od Moskve, u blizini Tverske oblasti, a da je u toku istraga o uzroku nesreće. Ruska novinska agencija TASS objavila je da nema izvještaja o žrtvama na terenu.

Prigožin je u junu poveo kratkotrajnu vojnu pobunu protiv ruskog predsjednika koja je bila najveći izazov Putinovoj vladavini u prve dvije decenije. Posljednji put viđen je u ponedjeljak, navodno u Africi, gdje se našao nakon što je prije dva mjeseca, u sklopu dogovora nakon povlačenja pobune Wagnerovaca i zaustavljanja njihovog marša na Moskvu, pronašao azil u Bjelorusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.