NEGIRA OPTUŽBE

Suđenje Sarkoziju zbog korupcije zakazano za 2025. godinu

Konzervativni bivši predsjednik, koji je bio na toj funkciji od 2007. do 2012., mogao bi se suočiti s kaznom do deset godina zatvora

Nikolas Sarkozi. Fena

FENA

25.8.2023

Bivšem francuskom predsjedniku Nikolasu Sarkoziju (Nicolas Sarkozy) sudit će se 2025. godine po optužbama za korupciju i nezakonito finansiranje u vezi s navodnim libijskim finansiranjem njegove uspješne predsjedničke kandidature 2007. godine, saopćio je u petak ured francuskog finansijskog tužioca.

Sarkozi negira optužbe

Sarkozi, koji je još bitna ličnost u francuskoj politici, iako više nema nijednu izabranu funkciju, uvijek je negirao optužbe.

- Ne postoji ni najmanji nagovještaj dokaza - kazao je u on intervjuu u 2018. godini.

Konzervativni bivši predsjednik, koji je bio na toj funkciji od 2007. do 2012., mogao bi se suočiti s kaznom do deset godina zatvora ako bude osuđen u tom postupku. Također se bori protiv raznih drugih sudskih postupaka.

U ovom postupku sudit će mu se po optužbama za "prikrivanje pronevjere javnih sredstava, pasivnu korupciju, nedozvoljeno finansiranje kampanje i kriminalnu zavjeru s ciljem izvršenja krivičnog djela za koje je zaprijećena kazna zatvora od deset godina", saopćeno je iz Tužilaštva.

Sudi se još 12 osoba

Među 12 ostalih kojima se sudi u ovom slučaju su Sarkozijeva bivša desna ruka Klod Gent (Claude Gueant), njegov tadašnji šef odjela za finansiranje kampanje Erik Vort (Eric Woerth) i bivši ministar unutrašnjih poslova Brajs Horteu (Brice Hortefeux).

Prvo ročište zakazano je za 7. mart 2024. godine, saopćeno je iz Tužilaštva, a samo suđenje zakazano je za period od 6. januara 2025. do 10. aprila 2025. godine.

Sarkoziju (68), odbijena je žalba u maju na presudu iz 2021. za korupciju i trgovinu utjecajem. Njegov pravni tim je obećao da će to osporiti u najvišem sudu Francuske.

Sarkozijev konzervativni prethodnik, pokojni Žak Širak (Jacques Chirac), proglašen je krivim za korupciju 2011. godine, četiri godine nakon što je napustio funkciju, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.