KAZAO MINISTAR

Rjabkov: Vojna saradnja Rusije s Iranom neće podleći geopolitičkom pritisku

Zvaničnik Bijele kuće izjavio je u junu da je Iran prebacio nekoliko stotina dronova u Rusiju od augusta 2022., prenosi Reuters

Rjabkov: Nema promjena. Twitter

Z. K.

26.8.2023

Vojna saradnja Rusije s Iranom neće podleći geopolitičkom pritisku - izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, nakon izvještaja da je Washington zatražio od Teherana da prestane da prodaje dronove Moskvi.

Vrše pritisak

- Nema promjena, i saradnja sa Iranom će se nastaviti - kazao je Rjabkov, navodi se u vijestima ruske državne novinske agencije RIA u subotu.

- Mi smo nezavisne države i ne podliježemo diktatu Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita - kazao je.

SAD vrše pritisak na Iran da prestane s prodajom naoružanih dronova, koje Rusija koristi u ratu u Ukrajini, objavio je u ovom mjesecu Financial Times, pozivajući se na iranskog zvaničnika i još jednu osobu upoznatu s pregovorima.

Rusija je prošle godine počela da koristi bespilotne letjelice iranske proizvodnje za napade duboko u ukrajinskoj teritoriji. Bespilotne letjelice, takozvane kamikaze, ne trebaju pistu za lansiranje i eksplodiraju pri udaru.

Bespilotne letjelice

Iran je priznao slanje bespilotnih letjelica u Rusiju, ali je u prošlosti tvrdio da su poslane prije ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Moskva je negirala da su njene snage koristile iranske bespilotne letjelice u Ukrajini.

Zvaničnik Bijele kuće izjavio je u junu da je Iran prebacio nekoliko stotina dronova u Rusiju od augusta 2022., prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.