DUGI REDOVI

Zastoj u morskom saobraćaju: Panamski kanal zadržava ograničenja prolaza brodovima

Kanal se suočava s nedostatkom kišnice potrebne za transport brodova kroz brane koje funkcionišu kao vodeni liftovi

Brodovi moraju čekati. Uncategorized

Z. K.

26.8.2023

Panamski kanal pogođen sušom zadržat će ograničenja na prolaz brodovima godinu dana, što je mjera koja je već dovela do zastoja u morskom saobraćaju jer čamci u redovima čekaju za ulazak u plovni put koji povezuje dva okeana.

Pomorska trgovina

Kanal se suočava s nedostatkom kišnice potrebne za transport brodova kroz brane koje funkcionišu kao vodeni liftovi, inženjersko čudo koje pokreće šest posto svjetske pomorske trgovine preko prevlake između Atlantskog i Tihog okeana.

Podadministratorica kanala Ilja Espino kazala je za AFP da ukoliko ne padnu obilne kiše u naredna tri mjeseca, "predviđamo period od godinu dana" ograničenog pristupa.

- Taj period će klijentima dati godinu dana da planiraju kako da se prilagode - kazala je ona u četvrtak navečer.

Svakom brodu koji se kreće kroz kanal potrebno je 200 miliona litara slatke vode da bi prošao kroz prevodnice, a obezbjeđena je iz dva vještačka jezera koja se napajaju padavinama u okolnom slivovima. Jezera također snabdijevaju pitkom vodom polovinu zemlje od oko 4,2 miliona stanovnika.

Velika suša

Panama se, međutim, suočava s velikom sušom, koju je pogoršao klimatski fenomen El Nino, i koji je primorao administratore kanala da ograniče plovni put na brodove s maksimalnim gazom (dubinom vode) od 13,11 metara.

U 2022. godini, u prosjeku je 40 brodova dnevno prelazilo kroz kanal, a taj broj je sada opao na 32 radi uštede vode.

Mjere su stvorile dugačke redove brodova koji čekaju da uđu u plovni put od 80 kilometara, koji uglavnom koriste klijenti iz Sjedinjenih Država, Kine i Japana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.