KAJA KALAS

Estonska premijerka pod pritiskom da podnese ostavku zbog suprugovih poslovnih veza s Rusijom

Kalas je rekla kako ne vjeruje da su kompanije njenog supruga učinile nešto loše

Kaja Kalas sa suprugom. AP Photo/Pavel Golovkin, File

FENA

28.8.2023

 Estonska premijerka Kaja Kalas (Kallas) suočila se prošle sedmice sa pritiskom da podnese ostavku nakon izvještaja da njen suprug ima dio vlasništva nad kompanijom koja posluje u Rusiji otkako je Moskva napala Ukrajinu.

Dvoje tiražnih estonskih novina pozvale su je da podnese ostavku, a dva istraživanja javnog mnijenja pokazala su kako većina ispitanika misli da bi trebalo da se povuče. Kalas je rekla kako ne vjeruje da su kompanije njenog supruga učinile nešto loše, dok je njen suprug kazao da prodaje svoj udio u kompaniji o kojoj je riječ.

Kalas, koja je pozvala evropske kompanije da prekinu veze s Moskvom, vodeći je kritičar Rusije u Evropskoj uniji i NATO-u, a neki je smatralju potencijalnim budućim generalnim sekretarom vojnog bloka.

Estonski javni emiter ERR javio je ove sedmice da Stark Logistics, estonska kompanija u kojoj suprug Kalas, Arvo Halik, indirektno posjeduje 25 posto udjela, isporučuje fabriku aerosol kontejnera u Rusiji, u vlasništvu druge estonske kompanije.

Od početka rata fabrika je zaradila 1,5 miliona eura, objavile su estonske dnevne novine Eesti Paevaleht.

Detaljno objašnjenje

Predsjednik Alar Karis i čelnik socijaldemokrata, manjinskog partnera u koalicionoj vladi Kalas, pozvali su u četvrtak premijerku da pruži detaljno objašnjenje.

Kalas je u četvrtak izjavila novinarima da je, iako nema detaljna saznanja o poslovima svog supruga, zadovoljna njegovim objašnjenjem da kompanija samo pomaže drugoj kompaniji dok su njene ruske operacije ugašene.

- Ono u šta sam apsolutno sigurna je da kompanije mog muža ne učestvuju u bilo kakvoj nemoralnoj aktivnosti - izjavila je Kalas za ERR.

- Oni čak i ne kupuju gorivo iz Rusije da ne bi ostavili nijedan euro ili novčić u Rusiji - dodala je.

Postimees, vodeća dnevna novina, navodi u uvodniku u petak da je premijerka izvrdavala odgovore.

- Nismo dobili nikakve odgovore u srijedu ili četvrtak, a nema razloga vjerovati da ćemo ih čuti u subotu ili nedjelju. Kao rezultat toga, Postimees daje premijerki prijateljski savjet da počne da se pakuje danas, kako bi izbjegla da ode pod još većom sramotom, u budućnosti - pišu novine.

Eesti Paevaleht, druga velika dnevna novina, predložila je da bi Kalas trebalo da podnese ostavku, a zatim se suoči sa glasanjem o povjerenju u parlamentu.

Više za ostanak

ERR je javio da su dvije ankete koje je proveo Institut za društvene studije/Nordstat i Turu-uuringute pokazale da 57 i 69 posto ispitanika misli da bi Kalas trebalo da odustane.

Suprug Kalas najavio je u petak da će prodati svoj udio u kompaniji i podnijeti ostavku njenom upravnom odboru, prenosi ERR.

- Mi (kompanija) smo u nekoliko navrata razgovarali o pitanju transporta za našeg klijenta (u Rusiji) i vjerovali smo da radimo pravu stvar, pomažemo pravim ljudima i spašavamo dobru estonsku kompaniju, inače ne bismo mogli to - citira ERR saopćenje Halika.

Kalas, koja je pozajmila iznose do 350.000 eura za posao svog supruga, prema njenoj izjavi koju je objavila novinska agencija BNS, u decembru je zabranila estonskoj državnoj željezničkoj kompaniji da prevozi ruski nikl koji ne potpada pod sankcije, rekavši da nemaju nikakve poslovne odnose sa Rusijom ili Bjelorusijom.

Liberalna reformska stranka Kalas, koja je na vlasti od 2021. godine, pobijedila je na općim izborima u martu, osvojivši 37 mjesta u 101-članom parlamentu. Stvorila je koaliciju s liberalnom strankom Estonija 200 i Socijaldemokratskom partijom, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.