TENZIJE

Tri zemlje prijete zatvaranjem granica zbog Wagnerovaca

Članice EU zabrinute su za sigurnost svojih granica od dolaska Wagnerovih plaćenika u Bjelorusiju na poziv predsjednika Aleksandra Lukašenka

Kaminski: Zaprijetio zatvaranjem granica. AP

N. H.

28.8.2023

Poljska i dvije baltičke zemlje u potpunosti će zatvoriti svoje granice s Bjelorusiojom ako dođe do incidenta s Wagnerovim plaćenicima, rekao je u ponedjeljak poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski (Mariusz).

Članice EU Latvija, Litvanija i Poljska, koje dijele granicu s Bjelorusijom, zabrinute su za sigurnost svojih granica od dolaska Wagnerovih plaćenika u Bjelorusiju na poziv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Poljska u posljednjim mjesecima je zabilježila porast migranata koji ulaze u državu. Oni su optužili Bjelorusiju da pomaže migrantima, uglavnom bliskoistočnim i afričkim, koji pokušavaju preći njihovu granicu.

- Zahtijevamo od vlasti u Minsku da Wagner odmah napusti teritorij Bjelorusije i da ilegalni migranti odmah napuste pogranično područje i da ih se vrati u matične zemlje - rekao je Kaminski na konferenciji za medije.

- Ako dođe do kritičnog incidenta, bez obzira radi li se o poljskoj ili litvanskoj granici, odmah ćemo uzvratiti. Svi granični prijelazi koji su do sad bili otvoreni, zatvorit će se - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.