NJEMAČKA

Racija u Berlinu: "Balkanska braća" iz BiH osumnjičena za iznudu

Ova grupa je osnovana 2019. godine i uglavnom je čine mladići koji dolaze sa područja bivše Jugoslavije

"Balkanska braća" iz BiH osumnjičena za iznudu. Nezavisne novine

H. J. I.

1.9.2023

Berlinska policija upala je danas sa nalozima za pretres na sedam lokacija u Berlinu, a pretresi su bili usmjereni protiv frontmena grupe "Balkanska braća", od kojih su dvojica iz BiH, a jedan iz Srbije.

Iznuda i utjerivanje dugova

Kako prenose njemački mediji, oni se sumnjiče za iznudu i utjerivanje dugova. Portparol Sebastijan Buhner kaže da jučer nije bilo hapšenja.

- Ne, danas (jučer op.a.) nije niko privođen, ali pretresi su izvedeni kako bi se došlo do dokaza za radnje za koje se sumnjiče - kaže Buhner.

Navodno, oni su osumnjičeni da su vršili pritisak na dužnike i to prijeteći vatrenim oružjem. Sve se dešavalo u periodu između jeseni 2020. i oktobra, 2022. godine. Navodno su uzimali i kamatu od 20 posto. 

Grupa osnovana 2019. godine

Jedna od žrtva je osumnjičenima isplatila petocifren iznos, a upravo od ovog slučaja je i pokrenuta istraga. Inače, oni su i ranije povezivani sa bajkerskim grupama.

Tokom racije policija je izuzela mobilne telefone, gotovinu i sada treba da se utvrdi porijeklo te gotovine. Jedan od rođaka osumnjičenih tereti se za pranje novca i sada je i protiv njega pokrenuta istraga.

Ova grupa je osnovana 2019. godine i uglavnom je čine mladići koji dolaze sa područja bivše Jugoslavije, pišu Nezavisne novine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.