MAKSIMALNE TEMPERATURE

Indija zabilježila najsušniji avgust u posljednje 122 godine

Navodi se da je u avgustu, mjesecu monsuna u Indiji postojao veliki nedostatak padavina, odnosno zabilježen je deficit od 35 posto mjesečnih padavina

Zabilježen je deficit od 35 posto mjesečnih padavina. AP

Anadolija

1.9.2023

Indija je zabilježila najsušniji avgust od 1901. godine, saopćeno je u petak iz indijske meteorološke službe.

- Sve padavine u Indiji od 1. do 31. avgusta 2023. u odnosu na protekle 123 godine najniže su od 1901. godine - navodi se u saopćenju.

Navodi se da je u avgustu, mjesecu monsuna u Indiji postojao veliki nedostatak padavina, odnosno zabilježen je deficit od 35 posto mjesečnih padavina.

Prosječne indijske srednje i maksimalne temperature bile su najviše od 1901. godine, a minimalna temperatura bila je druga najviša. Niske padavine i slabi monsunski uslovi bili su glavni razlog visoke temperature.

Meteorolozi najavljuju da će mjesečne padavine u septembru u cijeloj zemlji najvjerovatnije biti normalne. Prognostičar Mahesh Palawat rekao je da je ova sezona monsuna, zbog El Nina, neobičnog zagrijavanja površinskih voda u istočnom Tihom okeanu, uticala na uslove u Bengalskom zalivu, što je rezultiralo manjkom padavina.

Ranije ove godine, glavni grad Indije, New Delhi, zabilježio je najhladniji maj u posljednjih 36 godina. U Indiji je u toku sezona monsuna koja traje od juna do septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.