OLAKŠICA GRAĐANIMA

Austrija ograničava rast stanarina

Direktne mjere pomoći i poreske olakšice građanima u periodu od naredne do 2026. godine koštaće državu do 40 milijardi eura

Verner Kogler. AP

D. R.

3.9.2023

Austrijska Vlada objavila je da će na tri godine ograničiti rast stanarina, kako bi građanima pomogla s visokim troškovima života.

- Stanarine će moći da rastu najviše pet odsto godišnje - kazao je vicekancelar Verner Kogler (Werner Kogler), dodavši da će mjera obuhvatiti oko 75 posto ugovora o najmu.

Kancelar Karl Nehamer (Nehammer) rekao je da je Vladina intervencija otklonila prijetnju 15-procentnog skoka stanarina u pojedinim segmentima tržišta u narednoj godini, prenosi Blic.

Obuzdati rast potrošačkih cijena

Mjera bi trebalo da podrži nastojanja da se obuzda rast potrošačkih cijena, koje su u julu bile više sedam posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U junu su stanarine porasle osam posto.

Osim pomoći za nekretnine, austrijska Vlada najavljuje i pojačani pritisak na energetske kompanije, kako bi prenijeli niže cijene gasa i nafte na krajnje potrošače.

Dodatne mjere

Planiraju da ograniče i cijene vinjeta za auto-puteve i "klimatske karte" za javni prevoz.

- I dalje ćemo nastojati da pomažemo ljudima kako bi mogli da podmiruju troškove života - naglasio je Nehamer.

Direktne mjere pomoći i poreske olakšice građanima u periodu od naredne do 2026. godine koštaće državu do 40 milijardi eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.