SASTANAK U SOČIJU

Erdoan će s Putinom razgovarati o održivosti sporazuma o žitu pod novim uvjetima UN-a

Ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) sa SWIFT-om također je među najnovijim prijedlozima UN-a

Erdoan i Putin: Sa jednog od prethodnih sastanaka. Sputnik via AP

N. Aj.

4.9.2023

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) planira s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom razgovarati o održivosti sporazuma o žitu pod novim uslovima UN-a, izjavio je za rusku državnu novinsku agenciju TASS politički izvor u Ankari.

Ruski proizvođači hrane

- Definitivno, predstojeći razgovori u Sočiju uglavnom će se fokusirati na održivost prethodnog sporazuma o žitu. Dvojica lidera detaljno će razmotriti nove prijedloge koje su izradile Ujedinjene nacije uz učešće Turske - kazao je izvor.

U nedjelju su novine "Sabah" javile da novi paket prijedloga UN-a uključuje i onaj o početku pregovora o ukidanju ograničenja za ruske proizvođače hrane, čija je imovina zamrznuta u Evropi. Osim toga, Ujedinjene nacije predlažu da se poduzmu mjere za procjenu štete nanesene na cjevovodima amonijaka. Ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) sa SWIFT-om također je među najnovijim prijedlozima UN-a.

Ured generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša (Guteres) saopćio je da je čelnik Svjetske organizacije poslao pismo ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u kome je iznio prijedloge za produženje sporazuma o žitu.

Putin i Erdoan također bi mogli da razgovaraju o isporuci ruskog prirodnog gasa.

- Pored sporazuma o žitu, koji će biti prioritet na sastanku Erdoan-Putin, moglo bi se razgovarati i o isporuci ruskog prirodnog gasa u Evropu preko Turske. To pitanje nije ništa manje važno, radi se o uspostavi čvorišta prirodnog gasa na turskom tlu - kazao je on.

Dnevni red

U oktobru 2022. Putin je predložio uspostavu takvog čvorišta u Turskoj kako bi izgubljeni tranzitni tokovi gasovoda Sjeverni tok mogli biti preusmjereni. Turska je saopćila da je skoro sve spremno za početak projekta u smislu infrastrukture, ali da su potrebne zakonske izmjene.

Republički parlament početkom aprila donio je prve odluke o poslovanju turskog proizvođača nafte i gasa Botas i niza drugih dobavljača.

Ruski čelnik izjavio je 29. jula da je pitanje gasnog čvorišta i dalje na dnevnom redu.

O izvozu ruskog žita u Afriku preko Turske uz pomoć Katara bit će riječi u razgovorima u Sočiju između ruskog predsjednika i njegovog turskog kolege.

- Snabdijevanje ruskog žita najugroženijim afričkim zemljama preko Turske uz finansijsku podršku Katara na dnevnom je redu razgovora predsjednika Erdoana i predsjednika Putina - kazao je izvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.