NASILNI NEREDI

U Švedskoj izbili novi sukobi nakon još jednog spaljivanja Kur'ana

Policija u Malmeu saopštila je da su ih demonstranti gađali kamenjem i da je zapaljeno na desetine automobila

U Švedskoj izbili novi sukobi. Twitter

H. J. I.

4.9.2023

Sukobi su izbili u imigrantskoj četvrti u trećem po veličini švedskom gradu Malmeu nakon što je antimuslimanski demonstrant zapalio primjerak islamske svete knjige Kur'ana, saopštila je 4. septembra lokalna policija, javlja AP.

Zapaljeno na desetine automobila

Policija u Malmeu saopštila je da su ih demonstranti gađali kamenjem i da je zapaljeno na desetine automobila, a događaje koji su započeli u nedjelju i koji su trajali tokom noći opisala je kao "nasilne nerede".

Sukobi su izbili nakon što je antiislamski aktivista Salvan Momika u nedjelju, 3. septembra, spalio kopiju Kur'ana, a bijesna gomila pokušala je da ga zaustavi, saopštila je policija. Najmanje tri osobe su privedene.

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je na konferenciji za novinare komentarišući događaje:

- Bez obzira na razloge iza ovih nereda, paljenje automobila, uznemiravanje, nasilje nad policajcima je potpuno neprihvatljivo.

Zakoni o bogohuljenju

Prethodni slučajevi spaljivanja Kur'ana izazvali su nasilne proteste u muslimanskim zemljama, napade na švedska diplomatska predstavništva i prijetnje islamskih ekstremista. Lideri muslimanske zajednice u Švedskoj pozvali su vladu da pronađe načine da zaustavi spaljivanje Kur'ana.

Švedska je ukinula svoje zakone o bogohuljenju 1970-ih i vlada je rekla da nema namjeru da ih ponovo uvodi.

Posljednji slučaj spaljivanja desio se 31. jula, kada su Momika i još jedan muškarac zapalili Kur'an ispred parlamenta u Štokholmu, na protestu sličnom prethodnim koji su izazvali napetosti između Švedske i zemalja Bliskog istoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.