UBISTVA I NASILJE

Španija bilježi alarmantan porast kriminala među mladima

Španski advokati opisali su "kriminalnu eksploziju" među maloljetnicima širom zemlje

Porast nasilja u Španiji. Anadolija

Anadolija

7.9.2023

Ured državnog tužioca Španije upozorio je na "alarmantan" porast zločina koje su počinili mladi u toj zemlji.

Španski advokati opisali su "kriminalnu eksploziju" među maloljetnicima širom zemlje, ističući hitnu potrebu za boljim obrazovanjem i strožim regulisanjem pristupa oružju za mlade.

Jedno od najzabrinjavajućih pitanja, prema izvještaju, je porast optužbi za seksualnu agresiju za 45 posto u 2022. u odnosu na godinu prije. Od 2017. godine takve optužbe su porasle za 116 posto, ali to može imati veze i s ohrabrivanjem prijavljivanja ovih zločina.

Ograničavanje eksplicitnog sadržaja

Ipak, mnogi advokati širom Španije ukazali su na "val napada na seksualnu slobodu" koji su počinili mladići.

Naglasili su važnost ograničavanja pristupa mladih eksplicitnom nasilnom sadržaju koji može poremetiti njihovo razumijevanje normalnih odnosa.

U međuvremenu, u izvještaju se također upozorava na porast nasilja u porodici, maltretiranja uzrokovanog tehnologijom i porast ubistava mladih za 15 posto.

Također je naglašen rizik od banaliziranja zločina koje su počinili mladi. Za porast stope kriminala među mladima advokati krive "porast broja svih vrsta nasilnih omladinskih grupa i bandi... koje se razmnožavaju ne samo u velikim gradovima već i manjim i srednjim.

Rodno zasnovano nasilje

- Ovo pokazuje čisto zanemarivanje lične i tuđe dobrobiti i trebalo bi da nas navede da razmislimo o nedostatku minimalnih etičkih vrijednosti koje se implementiraju u nekim segmentima - navodi se u izvještaju.

Predstavljajući izvještaj, državni advokat Alvaro Garsija Ortiz (Alvaro Garcia Ortiz) oštro je kritikovao one koji odbacuju rodno zasnovano nasilje.

- Podaci su nepobitni. Od 2009. do 2022. godine podneseno je dva miliona žalbi. Poricanje narativa direktno utiče na sigurnost žena - dodao je on, govoreći o rodno zasnovanom nasilju u svim starosnim grupama.

Broj žena koje su u Španiji u 2022. ubili njihovi sadašnji ili bivši partneri povećan je na 50, što je 66 posto više u odnosu na godinu ranije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.