PLANINE ATLAS

Reakcije stranih vlada na razorni zemljotres u Maroku: Cijela svjetska zajednica je uz vas

Skupa s narodom Maroka oplakujemo žrtve strašnog zemljotresa, kazala je Berbok

Poginule stotine ljudi. Abdelhak Belhaki

Z. K.

9.9.2023

Novinska agencija Reuters objavila je reakcije stranih vlada na razorni zemljotres koji je pogodio marokanske visoke planine Atlas u petak navečer kada su poginule stotine ljudi i uništeni brojni objekti u najtežem zemljotresu u toj zemlji u decenijama.

Tragične posljedice

Oglasio se indijski premijer Narendra Modi na inauguraciji samita G20 u Nju Delhiju.

- Molimo se da svi povrijeđeni brzo ozdrave. Cijela svjetska zajednica je uz Maroko u ovom teškom trenutku i spremni smo im pružiti svu moguću pomoć - izjavio je.

Također i ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je poruku kralju Maroka Mohamedu VI.

- Primite moje iskreno saučešće povodom tragičnih posljedica razornog zemljotresa u centralnim regijama vaše zemlje. Rusija dijeli zabrinutost i tugu prijateljskog naroda Maroka. Molimo prenesite riječi saučešća i podrške porodicama i prijateljima žrtava, kao i želje za brzi oporavak svima koji su stradali od ove prirodne katastrofe - naveo je ruski predsjednik.

Oglasio se i turski predsjednik Ređep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan)

- Svim sredstvima stojimo uz našu braću iz Maroka u ovom teškom danu - naveo je on u objavi na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

U odvojenom saopćenju, tursko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je Ankara spremna pružiti svaku vrstu podrške "za zaliječenje rana od potresa u Maroku".

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) se također oglasila.

- Užasne slike nam stižu iz Maroka. Skupa s narodom Maroka oplakujemo žrtve strašnog zemljotresa. Naše misli su s njima i svima onima koji u ovim satima traže pokopane i bore se za živote mnogih povrijeđen - kazala je Berbok.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izrazio je saučešće.

- Svi smo šokirani nakon užasnog potresa u Maroku. Francuska je spremna pomoći u pružanju prve pomoći - poručio je.

Tajvanska vatrogasna služba

- Sva moja solidarnost s narodom Maroka pred užasnim potresom. Španija stoji uz žrtve ove tragedije i njihove porodice - naveo je španski v.d. premijera Pedro Sančez (Sanchez)

Tajvanska vatrogasna služba saopćila je da je stavila tim od 120 spasilaca u pripravnost da odu u Maroko čim dobiju upute od tajvanskog ministarstva vanjskih poslova. Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata u saopćenju je izrazilo iskreno saučešće vladi i narodu Maroka, te porodicama žrtava ove tragedije, kao i želju za brzim oporavkom svih povrijeđenih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.