NAJMOĆNIJE ZEMLJE

G20 uspio konsenzusom usvojiti zajedničku deklaraciju i o ratu u Ukrajini

Vrijeme je da svi krenemo naprijed zajedno - rekao je Modi

Modi: Riješili duboke razlike. Tosshub

Z. K.

9.9.2023

Čelnici G20 usvojili su konsenzusom deklaraciju o pitanjima s kojima se blok suočava, objavio je indijski premijer Narendra Modi tokom samita grupe, signalizirajući da su pregovarači riješili duboke razlike oko formulacije o ratu u Ukrajini. Nije iznio detalje o kompromisnom tekstu.

Dvodnevni sastanak

- Na temelju napornog rada svih timova, dobili smo konsenzus o Deklaraciji samita čelnika G20. Najavljujem usvajanje ove deklaracije - rekao je Modi čelnicima G20 u Nju Delhiju.

Prethodno je Modi inaugurirao dvodnevni sastanak pozivajući članice da ukinu "globalni deficit povjerenja" i najavio da blok daje trajno članstvo Afričkoj uniji u nastojanju da se učini reprezentativnijim.

- Danas, kao predsjedavajući G20, Indija poziva cijeli svijet da najprije ovaj globalni deficit povjerenja pretvori u povjerenje. Vrijeme je da svi krenemo naprijed zajedno - rekao je.

Grupa je duboko podijeljena oko rata u Ukrajini, pri čemu zapadne zemlje traže snažnu osudu Rusije u Deklaraciji čelnika, dok druge zahtijevaju usredotočenje na šira privredna pitanja.

Različita stajališta

Formulacija bi mogla biti slična jeziku u deklaraciji objavljenoj u Indoneziji na samitu 2022., u kojoj je navedeno da iako većina zemalja osuđuje Rusiju zbog invazije, postoje i različita stajališta.

U ranijem nacrtu završne izjave od 38 stranica koji je pregledao Reuters stavka "geopolitičke situacije" ostao je prazan, dok je postojao dogovor oko 75 drugih stavki koji pokrivaju pitanja od globalnog duga i kriptovaluta do klimatskih promjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.