RUSIJA

Šef Putinovog instituta za vakcine uhapšen: Optužen za korupciju

Truhin osumnjičen za nanošenje štete institutu u iznosu od gotovo 437 miliona rubalja

Truhin blizak ruskom predsjedniku. Twitter

Z. K.

10.9.2023

Donedavni šef Putinovog Istraživačkog instituta za vakcine i serume u Sank Peterburgu Viktor Truhin uhapšen je, javlja ruska RIA. Portal dodaje da je Truhin osumnjičen za nanošenje štete institutu u iznosu od gotovo 437 miliona rubalja.

Navodi se da je pronevjeru počinio u novembru ove godine. Pojedini ruski mediji pišu da je Truhin blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Također, mediji navode da je Truhin 4. septembra posljednji put viđen u Moskvi.

Truhin je nedavno dobio otkaz na Institutu zbog korupcije, pišu ruski mediji. Gazeta navodi da su stručnjaci utvrdili nepravilnosti u obavljanju financijskih i privrednih aktivnosti.

S obzirom na to da im se prestao javljati, porodica je prošle sedmice Truhinov nestanak prijavila policiji. Po svemu sudeći, on nije nestao, jer ruski državni mediji javljaju da je uhapšen. Neki mediji su objavili da je uhapšen kada je pokušavao pobjeći za Bjelorusiju.

Institut na čijem je čelu bio Truhin, jedan je od glavnih za vakcine u Rusiji te proizvodi rusku vakcinu protiv korone. Truhin je navodno bio povezan s raznim ruskim oligarsima bliskima Putinu s čijim je kompanijama Institut sarađivao.

Prije nekoliko dana je Truhinova kći Sofia rekla za rusku Fontanku da njen otac naporno radi te da je velik pritisak na njemu.

- On je vrhunski menadžer i međunarodni saradnik, počasni konzul Rusije u Nikaragvi... Sve je to prilično komplicirano - kazala je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.