NAZVALA IH LAŽNIMA

Evropska unija snažno osudila izbore održane u dijelovima Ukrajine koje je anektirala Rusija

Borelj je pozvao Rusiju da "odmah, potpuno i bezuvjetno povuče sve svoje trupe i vojnu opremu s čitave teritorije Ukrajine"

Rusija je organizovala regionalne i lokalne izbore od 8. do 10. septembra u južnim i istočnim dijelovima Ukrajine koje je nezakonito anektirala. Reuters

N. Aj.

11.9.2023

Evropska unija je najoštrije osudila nelegitimne izbore održane tokom vikenda u dijelovima Ukrajine koje je anektirala Rusija, dodajući da neće priznati njihove rezultate.

Sve veća represija

- Ovi nezakoniti takozvani izbori u Ukrajini održani su usred prisilnog i nezakonitog davanja pasoša od Rusije, uključujući i djeci, prisilnog premještanja i deportacije, široko rasprostranjenog i sistematskog kršenja i zloupotrebe ljudskih prava, kao i zastrašivanja i sve veće represije nad građanima Ukrajine od Rusije i njenih nezakonito imenovanih vlasti na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine - naveo je danas u saopćenju visoki diplomata EU Žozep Borelj (Josep Borrell).

Borelj je pozvao Rusiju da "odmah, potpuno i bezuvjetno povuče sve svoje trupe i vojnu opremu s čitave teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica".

Podsjećamo, Rusija je organizirala regionalne i lokalne izbore od 8. do 10. septembra u južnim i istočnim dijelovima Ukrajine koje je nezakonito anektirala.

Poznati rezultati

Izbori su predstavljali još jedan pokušaj Moskve da uvede narativ o ruskom legitimitetu u dijelovima Ukrajine koje drži - u oblastima Donjecka, Zaporožja, Hersona i Luganska - čak i dok kontraofanziva Kijeva ostvaruje određeni napredak ka oslobađanju gradova na jugu.

Međunarodna zajednica je uglavnom odbacila izbore kao lažne.

Stanovnik grada Melitopolja na jugu zemlje rekao je za CNN "rezultati izbora su već dobro poznati" - prije nego što je glasanje uopće održano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.