MANJE DNEVNIH TURISTA

Turisti koji žele posjetiti Veneciju morat će platiti dnevnu ulaznicu po cijeni od pet eura

Nakon višegodišnje polemike, grad je odlučio uvesti ulaznicu za posjetu Veneciji kako bi se usporio priliv turista u određenim periodima godine

Turisti koji žele posjetiti Veneciju morat će platiti dnevnu ulaznicu po cijeni od pet eura.. Instagram

N. Č.

12.9.2023

Vlasti Venecije danas će usvojiti odluku o regulisanju naknade za ulazak u jedan od najposjećenijih italijanskih gradova i okolnih manjih ostrva Lagune.

Nakon višegodišnje polemike, grad je odlučio uvesti ulaznicu za posjetu Veneciji kako bi se usporio priliv turista u određenim periodima godine. To će, kako vjeruju gradske vlasti, pomoći da stanovnici imaju mirniji i kvalitetniji život.

Pristup gradu uz rezervaciju

"Nakon što smo se konsultovali s građanima te održali sastanke s raznim kategorijama onih koji rade i žive u Veneciji, gradsko vijeće se sprema odobriti doprinos za pristup gradu uz obaveznu rezervaciju ulaska. Danas je gradsko vijeće odobrilo konačan amandman kojim se predviđa plaćanje dnevne ulaznice u grad, a s tim bi trebalo započeti već 2024.

To će dakle biti prilika za testiranje ovog sistema ne bi li vidjeli kako zaista funkcioniše u praksi i ne bi li ga poboljšali te proširili na duže periode i eventualno na cijelu godinu. Naš cilj je objasniti ljudima da postoje određeni dani u kojima zaista nije preporučljivo posjetiti Veneciju, koja ostaje otvorena za sve, no potrebno je omogućiti bolji kvalitet života stanovnicima i turistima posjetu koja može da im pruži veće emocije", rekao je Simone Venturini, savjetnik za turizam Venecije.

Izuzeci od plaćanja

U praksi to znači da će od plaćanja ulaznice biti izuzeti svi koji žive i rade u Veneciji, a kartu će morati platiti osobe starije od 14 godina koje žele posjetiti grad samo jedan dan. Osobe koje borave u smještajnim objektima na teritoriji općine Venecija, oni koji žive u regiji Veneto, studiraju, osobe koje su tu na liječenju ili sudjeluju u sportskim događanjima, kao i supružnici i rođaci ljudi koji žive u Veneciji, kartu neće plaćati. Neki od njih, kao stanovnici regije, ipak će morati rezervisati ulaznicu na određenom portalu koji je u pripremi.

Cilj blagog ograničenja posjete Veneciji jeste obeshrabriti dnevni turizam, posebno u vrijeme takozvanih prazničnih mostova i ljetnjih i proljećnih vikenda. Testiranje će biti započeto u proljeće iduće godine u trajanju od 30 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.