PREDSJEDNICA EK

Fon der Lejen najavila infrastrukturni megaprojekt, ali i potez protiv Kine

Fon der Lejen je dijelove svog govora posvetila i klimatskim promjenama, te umjetnoj inteligenciji

Fon der Lejen: Držala govor u Evropskom parlamentu. AP

N. H.

13.9.2023

Predsjednica Evropske komisije Ursula Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) drži govor u Evropskom parlamentu u Strasburu o stanju EU.

Svake godine čelna osoba EK u septembru održi taj govor, a praksa je uvedena Lisabonskim ugovorom i zamišljena je po uzoru na obraćanja američkih predsjednika Kongresu.

Budućnost EU

- U manje od 300 dana građani EU glasat će na izborima u našoj jedinstvenoj demokratiji. Bit će to vrijeme da odluče kakvu budućnost i kakvu Evropu žele. 

Naša Unija odraz je želja generacije koja je sanjala o boljoj budućnosti nakon Drugog svjetskog rata. Oni su vjerovali da je Evropa odgovor na poziv historije - poručila je šefica EK na početku govora.

O klimi

Predsjednica EK veliki dio govora posvetila je klimi i klimatskim promjenama, poručivši kako živimo na „kipućoj planeti“. Stoga, upravo je „Evropski zeleni dogovor“ odgovor na potrebu da zaštitimo našu planetu.

Umjetna inteligencija

Fon der Lejen je dio govora posvetila i potrebi da se regulira umjetna inteligencija. Poručila je da su prioriteti EU u tom području da postavi dobre zaštitne mehanizme, potom da upravljanje umjetnom inteligencijom bude odgovorno.

Ekonomije u razvoju

Predsjednica EK osvrnula se i na zemlje koje se svrstavaju pod „ekonomije u razvoju“. Tim povodom najavila je infrastrukturni megaprojekt naše generacije.

- Potpisali smo ugovor o Ekonomskom koridoru Indija - Bliski istok - Evropa, u sklopu naše strategije Global Gateway. Bit će to direktna željeznička veza koja će promet ubrzati za 40 posto, a tu je i cjevovod za vodik – poručila je Ursula fon der Lejen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.