UHAPŠEN EKSPRESNO

Usred javljanja uživo, novinarku prolaznik zgrabio za stražnjicu

Isa, oprosti što prekidam, ali reci mi, je li te on upravo zgrabio za stražnjicu, upitao je voditelj iz studija Načo Abad

Reporterska Isa Balado. YouTube

N. Aj.

14.9.2023

Španska policija uhapsila je muškarca zbog optužbi da je seksualno maltretirao novinarku Isu Baladu dok je uživo izvještavala za svoju TV kuću, piše BBC.

Isa Balado je u utorak pred kamerama govorila o pljački u Madridu, kada joj je s leđa prišao muškarac i uhvatio je za stražnjicu. Kada ga je upitala zašto je to učinio, on je negirao to.

Balado je pokušala da nastavi, ali ju je voditelj iz studija prekinuo:

- Isa, oprosti što prekidam, ali reci mi, je li te on upravo zgrabio za stražnjicu - upitao je Načo Abad (Nacho).

Novinarka je to potvrdila, a Abad joj je rekao da "idiota" stavi pred kameru. Na snimku se potom vide rekorterka i muškarac koji je još stajao pored nje i smješkao se.

- Moraš li stvarno da pipkaš moju stražnjicu? Vodim emisiju uživo i radim - rekla mu je Balado.

Muškarac je tada negirao da ju je dirao, a prilikom odlaska još je jednom pružio ruku prema njoj, ali je samo dodirnuo po glavi.

Policija je kasnije saopćila da je uhapsila muškarca zbog napada na novinarku dok je vodila TV emisiju uživo.

"Mediaset Espana", vlasnik TV kanala, izdao je saopćenje u kojem izražava podršku Isi Balado nakon "apsolutno nedopustive situacije" u kojoj se našla, te kategorički odbacuje "svaki oblik maltretiranja ili agresije".

Španska ministrica rada Jolanda Diaz (Yolanda Diaz ) također se oglasila povodom ovog incidenta, rekavši da dotični muškarac ne bi smio da prođe nekažnjeno.

- Zbog mačizma novinari trpe ovakve seksualne napade, a agresori se pred kamerama ne kaju za svoje postupke - rekla je ministrica.

Incident koji se dogodio na ulicama Madrida izazvao je buru reakcija i zbog mnogo većeg seksističkog skandala koji potresa Španiju. Luis Rubijales (Rubiales), bivši šef Španskog fudbalskog saveza ne silazi s naslovnih strana novina i portala nakon što je prije tri sedmice u usta poljubio fudbalerku Dženifer Hermoso (Jennifer Hermoso).

On tvrdi da je poljubac rezultat euforije zbog pobjede u finalu od 1:0 i da je to bio "usaglašen" i "obostran" čin dvoje prijatelja. Hermoso je kasnije poručila da mu nije dozvolila poljubac, a da je savez zatim pritiskao nju, njenu porodicu i prijatelje da zaštiti Rubijalesa.

Špansko državno tužilaštvo optužilo je u petak Rubijalesa za "seksualni napad" i "prisilu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.