PREDSJEDNIK SAD

Bajden će sljedeće sedmice ugostiti Zelenskog u Bijeloj kući

Ovo će biti njihov treći sastanak u Bijeloj kući i dolazi u kritičnom trenutku, jer Rusija traži pomoć od zemalja poput Sjeverne Koreje, rekao je on

Bajden i Zelenski: Novi sasstanak. Twitter

Anadolija

15.9.2023

Po povratku sa Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku sljedeće sedmice, američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) ugostit će ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Bijeloj kući, izjavio je u petak američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven (Jake Sullivan), prenosi Anadolu.

- Ovo će biti njihov treći sastanak ovdje u Bijeloj kući i svakako dolazi u kritičnom trenutku, jer Rusija očajnički traži pomoć od zemalja poput Sjeverne Koreje za svoj brutalni rat u Ukrajini -  rekao je Saliven novinarima, osvrnuvši se sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina sa sjevernokorejskim liderom Kimom Jong-unom na ruskom Dalekom istoku.

Dodao je da će sastanak sa Zelenskim također doći u trenutku "dok ukrajinske snage nastavljaju da napreduju u svojoj kontraofanzivi".

Rekao je da se Bajden raduje što će čuti mišljenje Zelenskog o svemu i što će potvrditi svijetu i američkom narodu svoju posvećenost podršci Ukrajine dok brani svoju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet.

- Zelenski će posjetiti i američki Kongres - dodao je Salivan.

Dvojica lidera bi trebalo da se obrate na Generalnoj skupštini UN-a u utorak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.