"IZGOVORI NJENO IME"

Prva godišnjica smrti Mahse Amini: Iran obilježava poništavanje protesta i nastavak represije

Aktivisti upozoravaju na novo pojačano gušenje građanskih sloboda nakon tragičnog slučaja mlade Kurdkinje

Prva godišnjica smrti Mahse Amini: Iran obilježava poništavanje protesta i nastavak represije. AP

N. Č.

16.9.2023

Iranci i u domovini i širom svijeta, obilježavaju prvu godišnjicu smrti 22-godišnje iranske Kurdkinje, Mahse Amini, koja je preminula u policijskom zatvoru. Njena smrt pokrenula je val protesta i otpora prema strogim pravilima oblačenja za žene koja su na snazi u Iranu od 1979. godine. Dok porodica tvrdi da je preminula od posljedica povrede glave, iranske vlasti osporavaju ovu verziju događaja.

Bijes i revolt koji su uslijedili nakon smrti Mahse Amini brzo su prerasli u višesedmične proteste, tokom kojih su žene hrabro odbacile svoje pokrivače za glavu, otvoreno provocirajući vlast Islamske Republike predvođene vrhovnim vođom, ajatolahom Alijem Khameneijem.

Brutalan odgovor vlasti

No, nakon nekoliko mjeseci, protesti su izgubili zamah, suočavajući se s brutalnim odgovorom vlasti. Prema norveškoj organizaciji Iran Human Rights (IHR), sigurnosne snage ubile su 551 protestanata i uhapsile više od 22.000 ljudi. Iranske vlasti tvrde da su deseci pripadnika sigurnosnih snaga također izgubili živote u "neredima" koje su, kako tvrde, podstakle strane vlade i neprijateljski nastrojeni mediji. Sedmorica muškaraca su pogubljena nakon što su osuđeni u slučajevima povezanim s protestima.

Aktivisti tvrde da su iranske vlasti ponovo pojačale represiju uoči godišnjice, pritisnuvši obitelji ubijenih protestanata kako bi ih spriječile da javno progovore.

Uprkos represiji, Amjad Amini, otac preminule Mahse, najavio je komemoraciju za svoju kćer u njihovom rodnom gradu Sakezu u zapadnom Iranu, naseljenom Kurdima. No, mediji su izvijestili da su ga obavještajni dužnosnici kontaktirali nakon te najave.

Komemorativni skupovi

Dok se neke žene još uvijek usude pokazati u javnosti bez marama, posebno u bogatim i tradicionalno liberalnim dijelovima sjevernog Teherana, konzervativni parlament razmatra nacrt zakona koji bi značajno pooštrio kazne za nepoštivanje pravila o oblačenju.

Pod sloganom "Izgovori njeno ime!", očekuju se komemorativni skupovi iranskih iseljenika širom svijeta, uključujući velike demonstracije u Parizu i Torontu. Amnesty International je optužio iranske vlasti za "zločine prema međunarodnom pravu" u nastojanju da uguše svaku formu opozicije i izazova svog autoriteta. Upozorava se da niti jedan dužnosnik nije pod istragom zbog smrti Mahse Amini ili brutalnog gušenja protesta.

Godišnjica smrti Mahse Amini postavlja snažan podsjetnik svjetskim državama o potrebi pokretanja krivičnih istraga pod univerzalnom jurisdikcijom kako bi se pravda zadovoljila za gnusne zločine počinjene od strane iranskih vlasti, istaknula je Diana Eltahaj, zamjenica direktora Amnestyja za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.