BLINKENOV SAVJETNIK

Šole: Kosovo se treba hitno angažirati u dijalogu za normalizaciju odnosa sa Srbijom

Predsjednica Kosova i Šole susreli su se na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku

Šole: Kosovo se treba hitno angažirati u dijalogu za normalizaciju odnosa sa Srbijom. Twitter

FENA

19.9.2023

Savjetnik američkog državnog tajništva Derek Šole (Derek Chollet) kazao je u utorak tokom razgovora s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani u Njujorku da se Kosovo treba hitno angažirati u dijalogu za normalizaciju odnosa sa Srbijom uz posredovanje Evropske unije (EU).

Osmani i Šole susreli su se na marginama Gemeralne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku gdje su razgovarali o dijalogu Kosova i Srbije i potrebi deesklacije na sjeveru Kosova, a sastanku je prisustvovao i Gabrijel Eskobar (Gabrijel Escobar), predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan.

Euroatlanska budućnost

- Dobra rasprava s predsjednicom Vjosom Osmani o našoj zajedničkoj predanosti euroatlantskoj budućnosti Kosova, potrebi za smanjenjem napetosti i hitnim uključivanjem u dijalog koji omogućuje EU, za normalizaciju odnosa sa Srbijom što je ključ za regionalnu stabilnost i EU integracije - napisao je Šole na platformi X.

Kosovska predsjednica je tom prilikom istakla značaj "principijelnog pristupa punoj i uravnoteženoj primjeni dogovora postignutih u okviru dijaloga".

 - Uloga SAD je ključna za uspješan završetak procesa, utirući put za međusobno priznanje - napisala je Osmani na platformi X.

Kurti nije spreman za napredak

Sastanak Osmni i Šoleta upriličen je dan nakon što je kosovski premijer Albin Kurti optužio posebnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka da svoja stajališta usklađuje sa Srbijom, a sedmicu dana nakon posljednje runde dijaloga na visokom nivou između Kosova i Srbije u Briselu.

Nakon tog sastanak Evropska unija je saopćila kako Kurti nije bio spreman za napredak, za razliku od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prihvatio prijedlog EU za primjenu sporazuma o normalizaciji odnosa.

U Briselu je Kurti tvrdio da je predstavio svoj plan za primjenu sporazuma o normalizaciji odnosa i Aneks dokumenta za njegovu provedbu, ali su Srbija i EU odbili njegov plan.

Ne predviđa međusobno priznanje

No kosovski premijer drži da ne može prihvatiti da formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom bude preduslov za provođenje sporazuma o normalizaciji odnosa i da je prije toga potrebno postići saglasnost o planu provođenja toga sporazuma.

Sporazum o normalizaciji odnosa ne predviđa međusobno priznanje na čemu insistira Kosovo, ali se u sporazumu od Srbije traži da prihvati kosovske dokumente i simbole.

Nakon prošlosedmičnog sastanka Vučića i Kurtija, u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa, Evropska unija saopćila je da će se zbog neuspješnih pregovora konsultirati sa zemljama članicama i SAD-om o sljedećim koracima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.