ARIJANA LAVRILE

Francuska novinarka uhapšena jer je objavila priču o ulozi Pariza u ubistvima civila

Njen advokat potvrdio je da je Lavrile ispitana u sklopu istrage o ugrožavanju nacionalne bezbjednosti

Arijana Lavrile. Twitter

H. J. I.

22.9.2023

Francuska policija privela je novinarku Arijanu Lavrile zbog njene priče iz 2021. u kojoj se navodi da je Egipat koristio francuske obavještajne službe za ciljanje i ubijanje civila, piše BBC.

Policija je jučer pretražila novinarkinu kuću i kasnije je privela. Njen advokat potvrdio je da je Lavrile ispitana u sklopu istrage o ugrožavanju nacionalne bezbjednosti.

"Veoma smo zabrinuti"

"Amnesty International France" osudio je hapšenje. 

- Veoma smo zabrinuti. Pritvaranje novinarke zbog obavljanja posla, štaviše, zbog otkrivanja informacija od javnog interesa, moglo bi predstavljati prijetnju slobodi medija i povjerljivosti izvora - poručila je Katja Ru iz "Amnestyja".

Lavrile navodno ispituju policijski službenici francuske obavještajne službe - Generalne uprave za unutrašnju bezbjednost. U njenoj priči iz 2021. korišteni su povjerljivi dokumenti kako bi se dokazalo da su egipatske vlasti koristile francuske obavještajne podatke za bombardovanje i ubijanje krijumčara na egipatsko-libijskoj granici između 2016. i 2018. godine, piše BBC.

Prema izvještaju, francuske snage bile su umiješane u "najmanje 19 bombaških napada" na civile. Priču je objavio "Disclose", francuska stranica istraživačkog novinarstva. "Disclose" tvrdi da je osoblje u "nekoliko vojnih odijela" konstantno informisalo francuske vlasti o razvoju događaja, uključujući predsjednike Fransoa Olanda i Emanuela Makrona, ali da su njihove zabrinutosti ignorisane.

Klasifikovano podaci

U vrijeme objave "Disclose" je priznao da izvještaj uključuje tajne od nacionalne bezbjednosti, ali je objasnio da ih dijeli "u ime temeljnog načela demokratije: prava na informacije".

- Pojam "klasifikovanih podataka" ne može se koristiti za zaštitu kampanje proizvoljnih pogubljenja protiv civila - dodali su.

Priznali su da objavom izvještaja svjesno preuzimaju rizik "kršenja zakona". Nakon što su članci objavljeni, francusko ministarstvo oružanih snaga podnijelo je pravnu tužbu zbog "kršenja tajni nacionalne odbrane". Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je na oslobađanje novinarke, zatražio da se obustave sve krivične istrage protiv nje i rekao da bi policija trebalo da se suzdrži od ispitivanja o njenim izvorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.