PRIVUKLE PAŽNJU

Kim Jong Una na sastanak s Putinom pratilo par žena: Šokirale onim što su držale u rukama

Ministrica vanjskih poslova Sjeverne Koreje Čo Sun Huj stigla je na ruski daleki istok noseći kožnu torbu marke Gucci

Kim Jong Unova sestra drži skupocijenu torbu. CNN

Z. K.

24.9.2023

Veliku pažnju međunarodnih medija privukle su žene koje su bile u delegaciji tokom nedavnog putovanja lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una u Rusiju na sastanak sa kolegom Vladimirom Putinom, tačnije skupocjene torbe koje su nosile.

Nojeva koža

Na primjer, ministrica vanjskih poslova Sjeverne Koreje Čo Sun Huj stigla je na ruski daleki istok noseći vintage kožnu torbu marke Gucci. Cijena ove tašne iznosi nevjerovatnih 9.300 evra, a to je zato što je Guccijeva torba "Zumi" sada povučena iz prometa i prodaje se samo preko relevantne veb stranice na internetu.

Kada je ova torba, koja je napravljena od nojeve kože, puštena u prodaju u proljeće 2019. godine, njena cijena je bila 9.370 evra.

Ministrica vanjskih poslova Sjeverne Koreje, iskusni diplomata, fanatični pušač, poput Kim Jong Una, željela je, kako prenose međunarodni mediji, da impresionira svojim izgledom tokom zvanične posjete Rusiji. Međutim ona nije jedina žena u delegaciji Sjeverne Koreje sa slabošću prema skupim torbama koje dolaze sa zapada.

Kimova sestra, Kim Jo Jong, poznata po svojim čestim prijetnjama prema SAD i Južnoj Koreji, tokom iste misije snimljena je sa potpuno novom kožnom tažnom "Lady Dior", koja košta 6.400 evra. Mediji pišu da je jedini izuzetak bila Hjon Song Vol, koja je također pratila Kima u Rusiju noseći kinesku tašku od sedam evra.

Razlog zašto su se međunarodni mediji, poput Times of London i BBC, pozabavili skupim torbama dama koje su pratile Kim u Rusiju je taj što u Sjevernoj Koreji tajna policija strogo nadzire da "loši uticaji" ne uđu iz Zapada u zemlju. Kao takve utjecaje doživljavaju status dinastije Kim, skupe brendove, filmove, TV serije pa čak i stiliziranje kose.

Također je iznenađujuće kako su ove skupe torbe dospjele u posjed moćnih žena Sjeverne Koreje nakon što je Zapad uveo oštre sankcije zemlji. Međutim, iako se Sjeverna Koreja, nacija od 26 miliona ljudi, često suočava sa nestašicom osnovnih dobara i glađu, režimska elita pokazuje slabost prema skupim brendovima sa Zapada.

Skriveni prolazi

Skup šampanjac, fini konjak i skupi automobili navodno spadaju u "slabosti" samog Kima i nekolicine odabranih koji ga okružuju. Iako je Sjeverna Koreja već 15 godina pod sankcijama zapada zbog nuklearnog arsenala, čini se da uvijek postoje skriveni prolazi da se u zemlju "provuku" neka od skupih zadovoljstava zapadnog svijeta.

Ali, uprkos sankcijama može da se desi i suprotno, odnosno uvoz sjevernokorejskih proizvoda u zapadne zemlje. Vlasti u SAD su 2020. identifikovale i izrekle kaznu američkoj kompaniji koja je preko Kine uvozila lažne trepavice napravljene u Sjevernoj Koreji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.