VIŠE OD 100 MRTVIH

Ovo je trenutak kada je u svadbenoj dvorani u Iraku počeo pakao

Lokalni izvori ističu da bi broj žrtava mogao biti i veći, a među žrtvama su i mladoženja Revan i mladenka Hanin

Tragedija na svadbi. X Screenshot

D. H.

27.9.2023

Najmanje je stotinu ljudi poginulo, a 150 je povrijeđeno u požaru na proslavi vjenčanja u okrugu Hamdaniya u iračkoj pokrajini Niniva, objavili su irački državni mediji rano u srijedu, a prenosi Reuters.

Najmanje 50 povrijeđenih

Zamjenik guvernera Ninive Hassan al Allaq za Reuters je potvrdio pogibiju 113 osoba.

Lokalni izvori ističu da bi broj žrtava mogao biti i veći, a među žrtvama su i mladoženja Revan i mladenka Hanin.

Potvrdio je to Ahmes Dubardani, zamjenik šefa zdravstvene administracije u Ninivi. Dodao je da je najmanje 50 povrijeđenih u kritičnom stanju, od kojih je najmanje polovica zadobila opekline.

- Većina ranjenih ima opekotine  po cijelom tijelu. Drugima je oko 60 posto tijela prekriveno opeklinama. Nije dobro, rekao je. Dodao je da zasad nitko nije pušten iz bolnice.

Dvorana izgorjela

Vatra je, saopćila je lokalna civilna zaštita, zahvatila veliku dvoranu u kojoj je bilo vjenčanje, a nakon što je tokom proslave zapaljen vatromet. Očevici tvrde da je na svadbi bilo čak 900 ljudi.

- Mladoženja i mladenka su trebali plesati uz jednu laganu pjesmu, a onda su zapalili vatromet koji je udario u strop i zapalio dvoranu, rekao je jedan od povrijeđenih za AP.

Istaknuo je da je cijela dvorana izgorjela u nekoliko sekundi. Na jednoj snimci se vidi kako se mladenka Hanin užasnuto hoda po dvorani u velikoj bijeloj vjenčanici, a plamen se munjevitom brzinom širi po zidovima prije nego što je zapaljivi materijal počeo padati sa stropa. Uslijedio je haos, a 900 uspaničenih gostiju pojurilo je prema izlazima dvorane. Veliki broj je ostao zatočen u dvorani jer od crnog dima nisu mogli vidjeti ništa, tvrde očevici..

Uzrok smrti ogromnog broja svadbenih gostiju su opekline i gušenje zbog manjka kisika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.