ISPUNJAVAJU STANDARDE

Nehamer se protivi pridruživanju Rumunije Šengenu, kritikovao ga premijer Ciolacu

Ciolacu je rekao da će se, ako Austrija nastavi da blokira Rumuniju da postane dio Šengenskog prostora, žaliti Evropskom sudu pravde

Marcel Ciolacu. Anadolija

Anadolija

27.9.2023

Premijer Rumunije Marcel Ciolacu kritikovao je austrijskog kancelara Karla Nehamera (Nehammer) zbog protivljenja pridruživanju Rumunije Šengenskom prostoru, navodi rumunska državna novinska agencija Agerpres, prenosi Anadolu.

Najavljene žalbe

Marcel Ciolacu je rekao da će se, ako Austrija nastavi da blokira Rumuniju da postane dio Šengenskog prostora, žaliti Evropskom sudu pravde i tražiti od Evropskog vijeća, Evropske komisije i Evropskog parlamenta da se uključe.

- Evropska komisija, Evropsko vijeće i Evropski parlament dali su preporuku da Rumunija to zaslužuje već deset godina, ispunjava apsolutno sve tehničke uslove - rekao je on.

"Ponižava Rumune i Rumuniju"

Dodao je da sve dok je on premijer Rumunije, neće prihvatiti da je kancelar licemjer i da nastavlja da ponižava Rumune i Rumuniju.

On je rekao da je Austrija nastavila da kupuje naftu i gas od Rusije vrijedne sedam milijardi eura (7,4 milijarde dolara) od početka rata protiv Ukrajine u februaru 2022. godine.

- S moje tačke gledišta, to je novac koji (ruski predsjednik Vladimir) Putin koristi u ruskoj ekonomiji za dalju podršku ratu u Ukrajini - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.