AMERIČKI PREDSJEDNIK

Prvo saslušanje u istrazi o opozivu Bajdena održat će se danas

Saslušanje Odbora Zastupničkog doma za nadzor i odgovornost vjerojatno neće otkriti nove informacije o Bajdenovim financijskim vezama s njegovim sinom

Bajden: Hoće li doći do opoziva. AP Photo/Mary Altaffer

Z. K.

28.9.2023

Zastupnički dom američkog Kongresa predvođen republikancima održat će danas svoje prvo saslušanje u istrazi o opozivu demokratskog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden).

Saslušanje Odbora Zastupničkog doma za nadzor i odgovornost vjerojatno neće otkriti nove informacije o Bajdenovim financijskim vezama s njegovim problematičnim sinom, 53-godišnjim Hanterom Bajdenom (Hunter), koji je bio dio brojnih međunarodnih poslovnih pothvata dok se borio s ovisnošću o drogama i alkoholu.

Svojevrsno opravdanje

Umjesto toga, saslušanje će poslužiti kao svojevrsno opravdanje za istragu i raspravu o tome što su republikanci dosad otkrili, prema Džejmsu Kameru (James Comer), predsjedatelju odbora.

Republikanci tvrde da su Bajden i njegova porodica lično profitirali od politika koje je gurao kao potpredsjednik u administraciji bivšeg predsjednika Baraka Obame (Barack) od 2009. do 2017. U središtu istrage su tvrdnje da je Bajden kao američki potpredsjednik vršio pritisak na Ukrajinu da smijeni glavnog tužitelja jer je istraživao Burismu, kompaniju u kojoj je njegov sin Hanter bio u upravnom odboru.

Tadašnji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je za Fox News u subotu da to nije istina. Bijela kuća objavila je da je istraga neutemeljena i politički motivirana uoči predsjedničkih izbora 2024. na kojima bi Bajden mogao ponovo odmjeriti snage s republikancem Donaldom Trampom (Trump), kojega čekaju četiri suđenja.

Demokrati imaju većinu

Republikanci u Zastupničkom domu imaju tijesnu većinu s 221 naprema 212 glasova, pa je upitno hoće li na kraju istrage imati dovoljno glasova da podrže opoziv Bajdena. Čak i u slučaju uspješnog glasanja, malo je vjerojatno da bi Senat, u kojem demokrati imaju većinu s 51 naprema 49, glasao za smjenu Bajdena s dužnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.