NA MARGINAMA SAMITA

Meloni: Italija više ne želi da prima migrante koje su spasile strane NVO

Rim zamjera Berlinu što finansira nekoliko humanitarnih nevladinih organizacija na Mediteranu, od kojih neke rade pod njemačkom zastavom

Đorđa Meloni. AP

H. J. I.

29.9.2023

Nevladine organizacije koje spašavaju migrante na Mediteranu morat će da ih iskrcaju u zemljama pod čijom su zastavom njihovi brodovi, posebno u Njemačkoj, ako se ne pronađe bolji kompromis o statusu azila i imigracije, izjavila je večeras na Malti italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia). 

Period za razmišljanje

Ona je odbacila amandman koji je Njemačka predstavila o statusu i ulozi nevladinih organizacija, dok je u četvrtak u Briselu usvojena reforma Pakta o azilu i imigraciji.

Tekst su odobrile zemlje članice Evropske unije, ali je Italija, iznenađena kasnim podnošenjem njemačkog amandmana, izrazila rezerve i zatražila period za razmišljanje.

- Taj amandman je "korak unazad" i "zato predlažemo još jedan amandman prema kojem je država odgovorna za doček migranata koji se prevoze na brodu nevladinih organizacija država koja nosi njihovu zastavu - rekla je Đorđa Meloni novinarima na marginama samita mediteranskih zemalja Evropske unije na Malti.

Šta Rim zamjera Berlinu

Prema informacijama koje su prenijeli italijanski mediji, italijanski amandman su odbacili ministri unutrašnjih poslova koji su se u četvrtak sastali iza zatvorenih vrata u Briselu.

Rim zamjera Berlinu što finansira nekoliko humanitarnih nevladinih organizacija na Mediteranu, od kojih neke rade pod njemačkom zastavom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.