PREMIJERKA ITALIJE

Meloni na Demografskom samitu u Budimpešti: Porodica je ključ sigurnosti

Postoji potreba za dubljim razmišljanjem i traženjem neophodnih odgovora na ovu krizu koja ugrožava budućnost nacija, poručila je Meloni

Meloni na Demografskom samitu u Budimpešti: Porodica je ključ sigurnosti. AP

N. Č.

15.9.2023

Premijerka Italije, Đorđa Meloni (Giorgia Meloni), učestvovala je na Demografskom samitu u Budimpešti, organizovanom od strane mađarskog političkog rukovodstva. Tema samita, "Porodica kao ključ sigurnosti", pružila je Meloni priliku da istakne zabrinjavajuću demografsku sliku Evrope i pozove na dublje razmatranje i akciju.

Govoreći na samitu, Meloni je istakla da je opadanje stope nataliteta u Evropi alarmantan znak i da se ne može svesti samo na materijalne činjenice. Naglasila je potrebu za dubljim razmišljanjem i traženjem neophodnih odgovora na ovu krizu koja ugrožava budućnost nacija.

Sve manje djece

- Ako ljudi danas imaju sve manje djece, a najrazvijenije nacije često najbrže idu ka ovoj propasti, onda ovo pitanje ne možemo svesti na čisto materijalnu činjenicu. Moramo dublje pogledati i tražiti neophodne odgovore. To je pitanje od kojeg zavisi budućnost naših nacija - rekla je Meloni.

Meloni je također okrivila nove društvene modele za ovu zabrinjavajuću promjenu u demografskoj slici. Izrazila je zabrinutost zbog promjena u društvenim modelima prikazanim u reklamama, filmovima i TV programima, gdje je tradicionalna slika porodice s djecom postepeno izblijedjela, a komunikacija je sve više bila usmjerena prema samcima.

- Prije nekoliko godina sam postala malo popularnija jer sam rekla: 'Ja sam Giorgia, ja sam majka, ja sam žena, Italijanka i ja sam kršćanka. Nećete mi to oduzeti. Htjeli su me napasti zbog toga, ali im nije uspjelo - poručila je premijerka Italije.

Bitka za čovječanstvo

Meloni je istakla da svi koji dijele slična uvjerenja trebaju zajedno voditi bitku za čovječanstvo, prava ljudi, porodice i nacionalni identitet.

- Velika je bitka za one koji brane čovječanstvo i prava ljudi, koji brane porodice. Također je bitno braniti nacije, identitet, Boga i sve ono što je izgradilo našu civilizaciju - istakla je Meloni.

Premijerka Italije je također naglasila da država ne može zamijeniti porodicu i podsjetila na negativne posljedice pokušaja zamjene porodice državom u prošlosti, kao što je to bio slučaj u Istočnoj Evropi pod Sovjetima.

- Tamo gdje se to pokušavalo u prošlosti, kao u Istočnoj Evropi pod Sovjetima, rezultati služe kao upozorenje svima da ne ponavljaju taj eksperiment - zaključila je Meloni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.