RIJEČ STRUČNJAKA

Neven Kazazović za "Avaz": Dva moguća odgovora na pitanje ko stoji iza napada u Ankari

Kako javljaju turski mediji, jedan od napadača raznio se bombom, dok je drugi neutraliziran od strane policije

Neven Kazazović: Teško je reći ko stoji iza napada. Avaz - Anadolija

Alen Bajramovic

1.10.2023

Još nema informacija o stoji iza jutrošnjeg terorističkog napada u blizini zgrada Parlamenta i Ministarstva unutrašnjih poslova Turske, u kojem su poginula dvojica napadača, a ranjena dva policajca. Kako javljaju turski mediji, jedan od napadača raznio se bombom, dok je drugi neutraliziran od strane policije.

- U ovom trenutku je vrlo teško reći ko stoji iza ovog napada - kaže za portal Avaza Neven Kazazović vojno-politički analitičar.

- U Turskoj postoje te ultradesničarske organizacije proislamske orjentacije, dok s druge strane postoji taj kurdski problem, odnosno PKK koju je Turska proglasila terorističkom organizacijom. 

Ko stoji iza napada u ovom trenutku ne znamo, ali je činjenica da je Turska bila angažovana i protiv jednog i protiv drugih. Karakterističan detalj je što se napad desio u blizini državnih institucija, ali da očigledno bombaš samoubica nije nanio veliku štetu - dodaje Kazazović.

Komentirajući pogoršanje sigurnosne situacije na globalnom nivou, Kazazović kaže da će ukrajinski rat promijeniti sve, te da svijet za deset godina neće biti isti kao danas. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.