NIJE PREUZETA ODGOVORNOST

Vojni komentator Dean Džebić za "Avaz": Na mjestu terorističkog napada u Ankari je ruska raketa

Ko je odgovoran za napad u centru glavnog grada Turske utvrdiće istraga

Dejan Džebić. Facebook

Alen Bajramovic

1.10.2023

Državno tužilaštvo Turske pokrenulo je istragu o jutrošnjem terorističkom napadu u Ankari za koji do ovog trenutka niko nije preuzeo odgovornost. Vojni komentator Dean Džebić, na osnovu načina na koji je izveden, kaže da je riječ o taktički usmjerenom terorizmu.

Ne zna se ko stoji iza napada

- Radi se o terorističkim aktima koji su taktički usmjereni i lokalizirani, uz nastojanje da se kolateralne žrtve izbjegnu. Dalje, ova vrsta terorističkog modus operandija svojstvena je ento-separatističkim odnosno nacionalno oslobodilačkim grupacijama - kaže Džebić za "Avaz".

Dodaje da bi odgovor na pitanje ko stoji iza napada moglo dati oružje koje je korišteno u napadu u kojem se jedan napadač raznio bombom, dok je drugi neutraliziran od strane policije.

Razorno oružje

- Jedan od terorista bio je naoružan američkom jurišnom puškom M4 Carbine i tu nema ništa specijalno. Međutim, na betonu pored vozila vidimo jednokratnu rusku raketu, odnosno raketni bacač tipa RPO-A Shmel. Vrlo smrtonosno oružje sa termobaričkom bojevom glavom. Sudeći prema fotografiji, lanser nije upotrijebljen s obzirom da je prednji zatvarač fabrički zatvoren. Treba istaći da se Šmel koristi kao i svako termobarično oružje za potrebe neutralisanja zatvorenih prostorija, bunkera i drugih vidova fortifikacija. Kao i svako termobarično oružje prilikom aktiviranja oslobađa veliku toplotnu energiju koja je proizvod reakcije goriva i eksploziva - ističe Džebić za "Avaz".

Ko je odgovoran za napad u centru glavnog grada Turske utvrdiće istraga. Džebić kaže da naoružanje koje je uočio posjeduju snage terorističke organizacije PKK, ali ga mogu imati i druge terorističke grupacije u Turskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.