NAKON SUKOBA

Azerbejdžan predstavio plan reintegracije Armena u Nagorno-Karabahu

Prema dokumentu koji je objavila novinska agencija AzerTag, Azerbejdžan osigurava jednakost prava i slobodu za sve

Sukobi u Nagorno-Karabahu. AP/Siranush Sargsyan

S. S.

2.10.2023

Vlasti Azerbejdžana predstavile su plan za reintegraciju armenskog stanovništva u Nagorno-Karabahu. Prema dokumentu koji je objavila azerbejdžanska državna novinska agencija AzerTag, Azerbejdžan osigurava jednakost prava i slobode za sve, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru ili jezik.

Upravljanje teritorijama na kojima žive Armeni vršit će se preko posebnih predstavništava koje imenuje predsjednik Azerbejdžana, uz učešće lokalnog stanovništva. Lokalne administracije u općinama će biti birane na izborima.

Azerbejdžanske agencije za provođenje zakona održavat će javni red i sigurnost stanovnika, a lokalni stanovnici će imati priliku da rade u okviru ovih agencija.

Armenskom stanovništvu Nagorno-Karabaha bit će zagarantovano pravo na očuvanje i razvoj svoje kulture, slobodu vjeroispovesti i upotrebu armenskog jezika, navodi se u planu, dodajući da će stanovnici takođe imati koristi od nacionalnog sistema nagrađivanja i socijalnih privilegija koji se primjenjuju širom zemlje.

Azerbejdžanska nacionalna valuta će biti u punom opticaju u Nagorno-Karabahu, a Vlada će dati poreske i carinske povlastice za podršku posebnom ekonomskom režimu uvedenom za stimulisanje ekonomskog razvoja u ekonomskim regijama Karabaha i Istočnog Zangezura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.